fbpx

Majomhimlő – ezt tudjuk róla & Gy.I.K.

A majomhimlő egy úgynevezett zoonózis (állatokról emberre átterjedhető fertőzés), ami a feketehimlőhöz hasonló tüneteket tud okozni, ám súlyossága messze elmarad attól. Afrikában eddig is jelen volt a vírus, és okozott emberi fertőzést, 2022. májusában azonban a világ több országából jelentettek eseteket, Európából is.

Szájzug-berepedés esetén: ezeket tegye és ne tegye!

szájzug-berepedés

Az angolul angular cheilitisnek vagy perlèche-nek nevezett szájzug-berepedés, ahogy a neve is mutatja, az alsó és felső ajkak találkozásánál levő ajak- vagy szájzug gyulladása, ami bőrpírral, időnként hámlással, berepedéssel jár. Két éve feltöltöttem egy képet a Facebook-oldalamra szájzug-berepedésről, és írtam róla néhány mondatot: akkor nem gondoltam volna, de a mai napig ez a legnézettebb és leginkább lájkolt posztom. Gyakori probléma, és viszonylag egyszerű a kezelése is.

Neogranormon, Bepanthen, Fenistil, Sudocrem – mit tudnak valójában ezek a kenőcsök?

Van néhány krém és kenőcs, ami majdnem minden háztartásban megtalálható, és amit bőszen használnak is a legkülönfélébb bőrproblémákra – a leggyakoribb termékek a címben nevesítve is vannak. Azt már kevesebben tudják, hogy ezek a krémek nem mindenhatóak, sőt, kifejezetten csak néhány bőrproblémára lettek kifejlesztve. Most összeszedem, hogy melyik krémet milyen esetben és mire javasolt használni, hivatalosan, és bőrgyógyászati szempontból is.

Tünet a nemi szerven: NEM egyenlő nemi betegséggel!

nemi szervi tünet

Egyre többször futok bele a problémába, ami rengeteg, de tényleg RENGETEG ember életét keseríti meg: egy laikus hajlamos azt gondolni, hogy a nemi szerven jelentkező tünet vagy panasz automatikusan nemi betegség, vagy legalábbis valamilyen irgalmatlanul súlyos betegség. Pedig ez az esetek nagy többségében egészen egyszerűen nincs így! Olvasson tovább, kifejtem, példákkal együtt!

Strike a pose – így készítsen jó fotókat a bőrgyógyászati távkonzultációhoz

Abban biztos vagyok, hogy sokan tudják, hogyan kell a tökéletes(hez közeli) fotót elkészíteni Instagramra vagy Pinterestre. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogyan kell egy bőrtünetet úgy fotózni, hogy az megfelelő legyen a bőrgyógyászati távkonzultáció (azaz a távbőrgyógyászat) számára, biztosítva a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózist. Ez a távbőrgyógyászat felértékelődésével és elterjedtebbé válásával egyre fontosabb – ilyen szolgáltatás elérhető többek között a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján, és magánrendelőmben is. Álljon itt tehát egy érthető, leegyszerűsített gyorstalpaló a profi bőrgyógyászati fotózásról.

Távbőrgyógyászat – amikor a szükség törvényt bont

Sokan és sokáig ördögtől valónak tartották, hogy egészségügyi dolgozók az online lehetőségeket kihasználva nem személyes találkozás során, hanem a távolból, online nyújtsanak segítséget azoknak, akiknek bármilyen okból erre szüksége van. A COVID-19-járvány azonban lassan mindenkit megtanít arra, hogy a távolból végzett munka is munka, és az így nyújtott segítségnek is van annyi értéke, mint a személyes konzultációnak. Ez alól a bőrgyógyászati ellátás sem kivétel.

Milyen az arcbőr-típusa, és milyen kozmetikum való hozzá?

Ha arcápolásról van szó, nagyon sokan leragadnak a krémeknél – holott gyógyszerészeti értelemben ez csak egyféle kozmetikai alapanyag -, és nem veszik figyelembe a saját arcbőr-típusukat a kozmetikumok kiválasztásánál.
Pedig nagyon nem mindegy, hogy száraz, vagy éppenséggel zsíros arcbőr esetén mibe van “becsomagolva” a kozmetikum hatóanyaga.
Vlogbejegyzés következik, ahol elmondom, hogy lehet meghatározni a saját arcbőr-típusunkat, illetve miért és hogyan kell a hozzá illő kozmetikumokat kiválasztani.

A rendelőm Béta Klinika lett, a rendelő honlapja pedig a betaklinika.hu oldalon érhető el.