fbpx
monkey-pox-g0c79e5aae_1280

Majomhimlő – ezt tudjuk róla & Gy.I.K.

A majomhimlő egy úgynevezett zoonózis (állatokról emberre átterjedhető fertőzés), ami a feketehimlőhöz hasonló tüneteket tud okozni, ám súlyossága messze elmarad attól. Afrikában eddig is jelen volt a vírus, és okozott emberi fertőzést, 2022. májusában azonban a világ több országából jelentettek eseteket, Európából is. Mivel a koronavírus miatti félelem eléggé felhájpolta a majomhimlős eseteket, és a média is sokat foglalkozik vele, gondoltam, nem árt tisztába tenni, mit is tudunk erről a fertőzésről.
A poszt végére tettem egy GyIK részt is, a könnyebb és gyorsabb információszerzés céljából.

Honnan jön a majomhimlő és mit tud csinálni?

A majomhimlő Afrikában „őshonos”, Közép- és Nyugat-Afrikában évtizedek óta okoz megbetegedéseket. Főleg majmokat (és véletlenszerűen) embereket betegít meg, a vírust pedig rágcsálók hordozzák és terjesztik – a fertőződés a fertőzött rágcsáló harapásával, vagy testnedveivel vagy a kialakult himlőkkel való érintkezéssel terjed.

A majomhimlő vírusa viszonylag nehezen tud emberről emberre terjedni: légúti váladékkal (cseppfertőzés) csak úgy, ha a fertőzöttel 3 órát töltünk együtt egy kb. 3 méter sugarú körben. A kialakult bőrtünetek, illetve a testnedvek is tartalmazzák a vírust, vélhetően ezekkel történik a mostani járvány terjesztése.

Nagyon hasonlít a feketehimlő vírusára (ami ellen a ’80-as évekig védőoltást is adtak, majd a WHO kijelentette, hogy a feketehimlő eltűnt a Föld színéről): a megfertőződés után kb. 6-13 nappal láz, izomfájdalom, fejfájás alakul ki, majd ezek után kb. 2-5 nappal jelentkeznek a bőrtünetek. Megjegyzendő, hogy a mostani esetek nagy részénél a lázzal, izomfájdalommal, fejfájással járó tünetegyüttes elmarad, és rögtön a bőrtünetek jelentkeznek. Az elsőként jelentett egyesült-királysági esetekről származó tünetek így néztek ki:

majomhimlő bőrtünetek
forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stages_of_monkeypox_lesion_development.jpg

A tünetek először pattanásszerűek, majd hólyagossá válnak, kisebesednek, és kb. 2-3 hét alatt gyógyulnak meg. Nagyon jellemző, hogy minden egyes bőrtünet ugyanúgy néz ki (ez pl. nem igaz bárányhimlőben, ahol az egyes bőrtünetek más-más stádiumban vannak).

A majomhimlő nagyon ritkán tud csak szövődményeket okozni, vagy halálos lenni (az esetek 1%-a), ez is inkább az afrikai fertőzések esetén alakul ki, illetve ha valakinek immunrendszeri betegsége van. A legtöbben nem is lesznek tünetesek, vagy 2-3 hét alatt meggyógyulnak.

Megjegyzem, hogy gyógyszeresen kezelt HIV-vel élők nem fogékonyabbak a fertőzésre, és nem is okoz súlyosabb lefolyást náluk.

Kell aggódni? Mit kell tennem?

2022. nyarára Európa több országában megjelent a fertőzés, és nálunk is ekkor igazolták az első eseteket. Ezek 100%-át férfiakkal szexelő férfiaknál diagnosztizálták, vélhetően szexuális úton vagy szoros testi kontaktussal történő fertőződéssel, de ez nem azt jelenti, hogy csak őket érintené a fertőzés, vagy ők terjesztenék azt.

Június 8-ig jelentett esetek Európából. Forrás: Our World in Data

Az Európai Járványügyi Hivatal szerint az általános lakosság rizikója alacsony a fertőzés tekintetében, ez a rizikó azoknál emelkedik közepes fokúra, akik gyakran váltanak szexpartnert.

Ha valaki majomhimlő-gyanús tüneteket észlel magán, és nincs rosszul, az maradjon otthon, szedjen szükség esetén lázcsillapítót, fogyasszon sok folyadékot – ők akkor tekinthetők gyógyultnak, ha az utolsó bőrtünet is „leszárad”. A vírust egyébként a torokból és a bőrtünetekből ki lehet mutatni PCR technikával. Igazolt esetben 21 nap karanténba kell vonulni.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha nehézlégzés, zavartság, vagy a bőrön száznál több kiütés jelenne meg. Ekkor is jobb első körben háziorvossal egyeztetni, bár nem tudom, a magyar ellátórendszer mennyire van felkészülve erre… 🙁

Ha valaki majomhimlős beteggel került szoros kapcsolatba megfelelő védőfelszerelés (gumikesztyű, szájmaszk) nélkül, akkor a jelenlegi szabályozás szerint 21 nap karanténba kell vonulnia.

Magyarországon is elérhetővé vált 2022. őszére a majomhimlő elleni védőoltás (ami gyakorlatilag a fekethimlő elleni védőoltás, amit 1980-ig használtak) a magas rizikónak kitett egyének részére, az oltóhelyek elérhetőségei itt találhatók.

UPDATE 2023.

A majomhimlős esetek gyakorisága 2022. augusztus óta meredeken zuhanni kezdett, 2022. novembertől nem is jelentettek új esetet Magyarországon egészen 2023. októberig, amikor is egy új beteget igazoltak.

Magyarországi esetek

A gyakran ismételt kérdések (és válaszok) alább találhatók:

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő egy ritka vírusfertőzés, ami hasonlít a feketehimlőhöz, de kevésbé súlyosabb.

Mik a majmohimlő tünetei?

A fertőzés általában először lázat, gyengeséget, rossz közérzetet okoz, de ez nem mindig jelenik meg. Ezután a bőrön változó helyeken alakulhatnak ki pattanásszerű kiütések, hólyagok, melyek máshova is átterjedhetnek. A tünetek általában enyhék, és nem igényelnek kezelést.

Hogy terjed a majomhimlő?

Általában a bőrtünetek érintésével (akár szexuális aktus közben), cseppfertőzéssel (bár csak a nagyobb légúti cseppeken keresztül, amik nem terjednek messzire a levegőben), illetve közös használati tárgyak használatával is, ha ezeket egy fertőzött használta.

Véd az óvszer a majomhimlő ellen?

Mivel a fertőzést elsősorban a bőrtünetekkel lehet elkapni, ha ezek nem a péniszen vannak, akkor az óvszer nem véd a fertőzés ellen. Egyelőre azonban javasolt az óvszerhasználat, mivel a vírus jelen lehet a nemi váladékokban is, ezt egyelőre vizsgálják.

Mi segíthet, hogy ne kapjam el a majomhimlőt?

Szappanos vizes kézmosás és alkoholos kézfertőtlenítés, illetve majomhimlő-gyanús tünetekkel rendelkező emberrel kerülje a szexuális kontaktust.

Veszélyesebb a majomhimlő, ha HIV-vel élek?

Általában nem, főleg, ha a HIV elleni gyógyszeres kezelés miatt nem kimutatható a vírus. Jelenleg semmilyen külön ajánlás nincs érvényben HIV-vel élőkre a majomhimlővel kapcsolatban.

Befolyásolja a majomhimlő a PrEP-et, vagy fordítva?

Nem, semmilyen hatásuk nincs egymásra.

Hogyan kezelik a majomhimlőt?

Ha nem súlyosak a tünetek, nem kell rá speciális kezelés, a legtöbb ember meggyógyul 2-4 hét alatt. Majomhimlő-gyanús tünetek esetén érdemes otthon maradni, és csak a tünetek súlyosbodása esetén orvoshoz fordulni.

Van védőoltás majomhimlő ellen?

Kifejezetten ellene nincs, de a feketehimlő elleni oltás véd a majomhimlő ellen is. Jelenleg (2022. ősz) Magyarországon a fertőzés szempontjából veszélyeztetettek jelentkezhetnek védőoltásra a hivatalosan kijelölt oltópontokon.

Forrás:

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.