fbpx
szájzug-berepedés

Szájzug-berepedés esetén: ezeket tegye és ne tegye!

Két éve feltöltöttem egy képet a Facebook-oldalamra szájzug-berepedésről, és írtam róla néhány mondatot: akkor nem gondoltam volna, de a mai napig ez a legnézettebb és leginkább lájkolt posztom. Ez is mutatja, mennyire gyakori probléma, és viszonylag egyszerű a kezelése is.

Az angolul angular cheilitisnek vagy perlèche-nek nevezett szájzug-berepedés, ahogy a neve is mutatja, az alsó és felső ajkak találkozásánál levő ajak- vagy szájzug gyulladása, ami bőrpírral, időnként hámlással, berepedéssel jár. Leggyakoribb oka, hogy a valamilyen okból vagy túl gyakran ide került, vagy túlzott mennyiségű nyál felpuhítja a felhámot, ami így könnyen felül tud fertőződni gombákkal vagy baktériumokkal.

Hajlamosíthat rá fogszabályzó-viselés vagy rosszul illeszkedő fogpótlás, vas- és B-vitamin-hiány, elhanyagolt szájhigiéne. Gyakran visszatérő vagy makacs esetekben érdemes a háttérben cukorbetegséget és néhány autoimmun betegséget (pl. gyulladásos bélbetegségek, Sjögren-szindróma) kizárni, amelyek hajlamosíthatnak vagy gombafertőzésekre, vagy a bőr könnyebb berepedésére.

A kezeléshez első körben nem szükséges tenyésztéses vizsgálat, ezt csak visszatérő esetekben javasolja a szakirodalom. A legfontosabb, hogy a tüneteket szárazon kell tartani! Itt szokott elcsúszni a dolog, mert a legtöbb ember önkéntelenül is nyaldossa a tüneteket, mert a kiszáradt és berepedt tüneteket nedvesen tartva próbálják a panaszokat enyhíteni, pedig ez gátolja a leginkább a gyógyulást.

A leginkább bevált módszer a tünetek naponta többszöri kenése vazelinnel – ez védőréteget képez a gyulladt részeken, és nem engedi, hogy a nedvesség tovább rontsa a helyzetet. Makacsabb esetben a vazelin mellett lehet napi 2-3 alkalommal gomba elleni krémet is használni, illetve vitaminpótlásról gondoskodni, és ahogy fent is említettem, lehetséges hajlamosító tényezők irányában gondolkodni.

Forrás:
Park KK, Brodell RT, Helms SE. Angular cheilitis, part 1: local etiologies. Cutis. 2011 Jun;87(6):289-95.
Park KK, Brodell RT, Helms SE. Angular cheilitis, part 2: nutritional, systemic, and drug-related causes and treatment. Cutis. 2011 Jul;88(1):27-32.

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában