fbpx
akne az arcon

Az akne kezelése evidence-based módon: fegyvertár a pattanások ellen

Az akne, másik nevén „pattanásosság” vagy akne-betegség a 12 és 24 év közötti emberek 85%-át érinti valamilyen formában. Mivel a tünetek döntően az arcon jelentkeznek, tehát mindenki számára láthatóak, a betegség jelentős pszichés teherrel bír, szövődményei (hegesedés, gyulladás utáni hiperpigmentáció) pedig hosszan tartó nyomokat hagyhatnak.

A fentiek miatt régen adós voltam már egy, az aknéról, és annak tudományos alapú kezeléséről szóló összefoglalóval, ugyanis rengeteg, pattanásokról és azok menedzseléséről szóló félinformáció kering az interneten. Posztomban igyekszem kidomborítani az akne otthoni, orvos nélküli kezelésének lehetőségeit is, hiszen sok esetben egy kis odafigyeléssel már sokat tudunk tenni a betegség ellen.

Mi az akne és mitől alakul ki?

Az akne az úgynevezett szőrtüsző-faggyúmirigy-egység betegsége, kialakulásában pedig több tényező játszik közre. Ezek közül csaknem mindenkinél jelentkezik a fokozott faggyútermelés, a megnövekedett mennyiségű faggyú miatt elszaporodó baktériumok (különösen a Propionibacterium acnes-faj) jelenléte, és a fentiek miatt a szőrtüszőhőz áramló immunsejtek, amik gyulladást provokálnak – ez az akne kialakulásának egy rendkívül leegyszerűsített sémája.

Az akne kialakulásának mechanizmusa. Forrás: https://www.healthplexus.net

Nyilván a fentiek közül még számos faktor szerepet játszik, ilyen például, hogy az immunrendszere kinek hogy van „huzalozva” (két embernek sem működik egyformán), fennáll-e bármilyen hormonális zavar (például inzulinrezisztencia, vagy a hím nemi hormonok – androgének – túltermelődése), mennyi stressz éri az illetőt, éri-e trauma, sérülés a pattanást (pl. nyomkodás, agresszív tisztítás, bővebben erről a kezelésről szóló részben), vagy hogy milyen a genetikája.

Az immunrendszer működése, a genetika és általában a stressz ellen vajmi keveset tudunk tenni, ám ez nem igaz a hormonrendszer működésében adódó problémákra, amelyek felismerése és kezelése az akne javulását tudja magával hozni: különösen igaz ez az inzulinrezisztenciára, és a – főleg a fogamzóképes korú nőknél gondot okozó – férfi nemi hormonok túltengésére. Utóbbi azért is fontos, mert a faggyútermelés, amellett, hogy alkati dolog, tehát alapvetően nem változtatható meg, szigorú hormonális szabályozás alatt áll, és az úgynevezett tesztoszteron-szerű hormonok fokozzák a faggyúmirigyek működését. Tehát ha egy pattanásokkal küzdő nőnél (és ez a 20-40 éves korosztály 30%-a is lehet!) rendszertelenné válik a havivérzés, férfias típusú hajhullás vagy -szőrnövekedés indul el, mindenképp javasolt egy endokrinológiai kivizsgálás!

Sokat vitatott és kutatott téma az akne és a táplálkozás kapcsolata. Egyes akne-betegek pontosan tudják magukról, hogy tej vagy cukros édességek fogyasztása után fellángolnak a pattanásos tünetek – és ezt orvosként el is kell, hogy fogadjuk, hiszen egyéni különbségek mindig is lesznek egy betegség lefolyásában. Ugyanakkor nincs egy olyan tápanyag, vagy élelmiszer-csoport, amiről hivatalos vizsgálatok egybehangzóan igazolták volna, hogy az rontja az aknét.

Az akne kapcsán a legtöbbet vizsgált élelmiszerek a tej, és az úgynevezett magas glikémiás indexű táplálékok (gyakorlatilag sok egyszerű szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek). Ezek fogyasztása rontja a legtöbb betegnél a tüneteket, nagyrészt az inzulin-háztartás befolyásolása révén. Tehát aki pattanásokkal küzd, annak érdemes megfigyelnie, mi történik a bőrtünetekkel ezek elfogyasztását követően.

Az akne ezer arca: tünetek

Elöljáróban annyit szögeznék le, hogy a magyar nyelvben a pattanás vagy szőrtüsző-gyulladás szóval óvatosnak kell lennünk: gyakorlatilag mindent pattanásnak hívunk, ami piros, gyulladt környezetben középen egy kis sárgásfehér puklit tartalmaz. Ez alapján számos bőrbetegség, mint például a rosacea, a hidradenitis vagy egy banális bakteriális szőrtüsző-gyulladás tüneteit hívhatnánk pattanásnak, ám az akne betegséghez ezeknek semmi közük! Nem mellesleg ezért is fontos egy jó bőrgyógyász, aki nem kezd el minden „pattanást” vadul akneként kezelni…

  • Az akne legenyhébb formájában az arcbőr fokozott zsírosodásán kívül komedók, mitesszerek jelennek meg, jellemzően az arc T-vonalában (homlok + orr), esetleg a vállakon, tarkón és a hát felső negyedében.
  • A középsúlyos, úgynevezett papulopusztulózus formában, a komedók mellett már megjelennek az igazi pattanások és kics, gyulladt csomók is a fenti területeken, illetve akár az arc egészén.
  • Az akne egyik legsúlyosabb, noduláris formájában pedig már nagy (5 mm-nél nagyobb átmérőjű), kifejezetten érzékeny, váladékkal teli csomók és cisztácskák is kialakulhatnak.

Fontos, hogy a nem, vagy rosszul kezelt akne itt nem áll meg, ugyanis a gyulladt bőrtünetek fokozott pigmentálódással gyógyulhatnak (ez az úgynevezett gyulladás utáni hiperpigmentáció), hónapokra halvány barnáslilás foltokat hagyva a korábbi tünetek helyén. A legsúlyosabb és legnehezebben menedzselhető szövődmény pedig a tünetek hegesedése: erre általában a nagy, gyulladt csomók és a nyomkodással „agyongyötört” tünetek hajlamosak. És míg az akne kezelése önmagában egy viszonylag könnyedén vezényelhető dolog, a kialakult hegek eltüntetése rendkívül nehéz, hosszadalmas, és nem túl pénztárca-barát. Ezért kiemelten fontos, hogy az akne már korai stádiumokban viszonylag agresszíven kezelve legyen, elejét véve így a hegesedés kialakulásának!

Mit tegyünk ellene otthon?

  • Aki aknével küzd, az elkeseredésében hajlamos a legkülönfélébb kozmetikumokat és kencéket nyakló nélkül magára kenni, csak hogy múljanak a tünetek. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az ezekben található irritáló összetevők (pl. illatanyagok, egyszerű alkoholok) tudják rontani a pattanásosságot. Bármennyire is csábító lehet egy-egy termék, ésszel használjuk, nézzük meg az összetevő-listáját, és sosem használjunk 3-4 terméknél többet a bőrünkre: nem fog összeadódni a hatásuk, sőt!
  • Felejtsük el az alkoholos tonikokat, micellás vizeket és társaikat, ahogy a „dörzsi-hatású”, fizikai hámlasztókat vagy bőrradírokat is. Az alkohol túlszárítja, a dörzsölés pedig irritálja a pattanásos tüneteket, és csak az ellenkezőjét fogjuk elérni. A cél a kíméletes arctisztítás!
  • Ne nyomkodjunk! NE NYOMKODJUNK! Állati káros a pattanásokra nézve, fokozhatjuk a gyulladást és a hegesedési hajlamot is! Egyrészt a nyomkodás, fizikai behatás lévén, fokozni fogja a gyulladást, ahogy a nyomással a faggyúmirigyből a bőrbe jutó zsírok is. Ha valakinek ez nem lenne elég, létezik egy olyan akne-forma, az acne excoriée, amit kimondottan a pattanások folyamatos birizgálása, nyomkodása okoz.
  • Érdemes étkezési naplót vezetni, hogy kipuhatoljuk, vannak-e olyan ételek vagy összetevők, amik nekünk saját magunknak rontják a pattanásos tüneteket.
  • Végeztek néhány kutatást, amelyekben azt találták, hogy a tünetekre alkalmazott teafaolaj jó hatású aknéban. Óvatosan, de kipróbálható.
  • Használjunk éjszakára retinoltartalmú kozmetikumot: mérsékli a faggyútermelést, enyhe gyulladáscsökkentő hatása van, és még anti-aging hatással is bír. Már több helyen is kapható olyan minőségi, közepesen erős retinolt tartalmazó kozmetikum, ami érdemben tud javítani az aknés tüneteken. De figyelem! Fényérzékenyító hatásuk miatt nappal nem használhatóak, illetve közvetlenül gyermekvállalás előtt és terhesség alatt szigorúan tilos az alkalmazásuk!

Mit tesz ellene az orvos?

Nos, ha az otthoni praktikák nem bizonyulnak elégségesnek, akkor az akne további kezeléséhez bőrgyógyászhoz érdemes fordulni. Több készítmény közül is tud választani, és a kezelést általában az akne súlyossági fokához, vagy a beteg számára a betegség jelentette pszichés teherhez mérten alkalmaz.

Az akne helyi kezelésében általában orvosi erősségű retinol-készítményeket és antibiotikus hatású gyógyszereket alkalmaznak. Előnyük, hogy szinte nincs mellékhatásuk, hátrányuk, ha az akne nagy területet érint – ilyenkor a költséghatékonyságuk nem a legoptimálisabb. Ugyanakkor ezek a készítmények spot kezelésre (is) kiválóan alkalmazhatóak.

Az akne kezelésére alkalmazott gyógyszerek az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia irányelve szerint. Forrás: Zaenglein A és mtsai., 2016

Ha a helyi kezelés nem válik be, akkor nyúlunk a szisztémás, tablettás kezeléshez, amit azért kombinálni szoktunk helyi kezeléssel is. Előbbiek fő csoportjai az antibiotikumok, az izotretinoin (erről korábban már írtam), ami egy retinol-származék, és gyakorlatilag tünetmentessé teszi az aknét, és nők esetében a hormonális fogamzásgátló tabletta is szóba jöhet. Nyilvánvalóan a szisztémás kezelés, amellett, hogy általában hatásosabb, a mellékhatásai is jelentősebbek lehetnek, ezért a kockázat-haszon arányát, mint minden esetben, itt is mérlegelni kell.

Ezeken kívül, habár a hivatalos guideline csak másod-, vagy harmadvonalbeli kezelésként javasolja, de meg kell említenem az akne lézeres kezelési lehetőségét, illetve az orvosi peelingeket is. Ezek egyes esetekben hozhatnak számottevő javulást aknéban, de költségvonzatuk, illetve a beavatkozás utáni felépülési idő miatt nem terjedtek el széleskörben.

Update 2023.

Rendelőnkben az aknés betegek jelentősen megnövekedett száma miatt már nem vállaljuk új aknés betegek ellátását.

Forrás:

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában