fbpx
exc-5ad4bdde70a6ad42f9272732

Három kozmetikum a tökéletes arcbőrért

Három olyan egyszerű dolog következik most, amit talán még senkitől nem hallottál, amit nem szoktak reklámozni, ráadásul mindenki megengedheti magának, és ha beépíted a mindennapi bőrápolási rutinodba, bőröd egészen biztosan meg fogja hálálni.

Nehézséget talán csak a megfelelő termékek megtalálása jelent, de ha erre elég időt fordítasz, és hajlandó vagy változtatni az eddig szupernek gondolt kozmetikumaidon (személyes és szakmai tapasztalat, hogy a legtöbb ember közel sem a valóban szuper hatású kozmetikumot használja…), akkor a siker majdnem biztosan garantált.

Segítségül én is leírtam, melyik három termék személyesen az én kedvencem – és nem, ezektől a gyártóktól nem kapok jutalékot, a véleményem a személyes tapasztalaton és az evidenciákon alapul! És akkor mi ez a három dolog? Hát ezek: alkohol- és szappanmentes arclemosó, hámlasztó és retinol.

De előbb itt van a Skinsmart csapatától egy tök jó összefoglaló videó a tudatos bőrápolásról, érdemes végignézni!

A megfelelő arclemosó

Kezdjük az arclemosóval. Arcot mindenki mos, legalább naponta egyszer, de jobb lenne inkább kétszer, reggel és este. Az arcmosáshoz, ha kímélni akarjuk a bőrünket, langyos vizet használunk, megtörléséhez pedig nem használunk törlőmozdulatokat, pláne nem frottírtörölközővel, inkább csak tapogató mozdulatokkal itassuk fel a nedvességet.

A szuper arclemosó nem tartalmaz alkoholt (az összetevők listájában: ethyl alcohol, denaturated alcohol, SD alcohol, benyzl alcohol; de vigyázz, mert vannak „jó” alkoholok is, mint pl. cetyl-alcohol), nem tartalmaz szappant, azaz durva hatású detergenst (amilyen a nátrium-lauryl-szulfát – összetevők listájában sodium-lauryl-sulphate vagy SLS, TEA-lauryl-sulphate, viszont a jó detergensek pl. sodium cocoamphoacetate, sodium cetearyl sulphate, vagy sodium laureth sulphate), nem tartalmaz illatanyagot (perfume, fragrance) még növényi kivonat formájában sem (pl. levendula), és véletlenül sem tartalmaz dörzsölő hatású „gyöngyöket” vagy szemcséket, amik gyakorlatilag lesúrolják a hám felső részét.

Valóban eltarthat egy ideig, amíg megtaláljuk a fentieknek megfelelő készítményt, de jelentem, több ilyen termék is van a piacon! Személyes kedvenc: Harangvölgyi HydroCare Cleanser (az illatanyagot leszámítva tökéletes!).

Kíméletes hámlasztó

A hámlasztó gyorsabban szabadít meg az elhalt hámsejtek rétegétől, gyorsítja a bőr megújulását, és a fakó, fénytelen bőr legnagyobb ellensége. A fizikai hámlasztókat (mint a fent említett súroló hatású szemcsék) felejtsük el, és használjunk helyette kémiai hámlasztókat, amelyek hatóanyaga a hámsejteket összetartó kémiai kötéseket bontják le, a koncentráció függvényében kíméletesen.

Hámlasztót lehet fluid, gél, lotion és szérum formájában is kapni, a száraz bőrűek a lotiont és a szérumot válasszák, a kombinált- és zsíros bőrűek a gélt vagy a fluidot. Az aknéra hajlamos, vagy zsíros bőrre a legjobb választás a szalicilsav (ami egy béta-hidroxi sax, azaz BHA), mert a többi savhoz képest zsíroldékony, ezáltal mélyen a pórusokba is bejut. Egyébként a rozáceás bőrt is ez a sav irritálja a legkevésbé.

A többi AHA, azaz alfa-hidroxi sav, mint pl. a glikolsav, a tejsav, vagy a mandulasav, felületesebben hat, de ezek általában magasabb koncentrációban is elérhetőek (a szalicilsavat nehéz magas koncentrációban hosszú ideig oldatban tartani).

A kozmetikumokban 10%-nál nem szokott több sav lenni, a bőrprobléma és az egyéni érzékenység szabja meg, hogy hol a határ. Itt is tanúsíthatom, hogy kiváló termékeket lehet itthon kapni. Személyes kedvenc: Paula’s Choice Skin Perfecting 8% AHA gél.

Retinol, a mindentudó

Re-ti-nol. Szerintem a bőrápolás alfája és ómegája. Nem is lenne szabad olyan kozmetikumot forgalmazni, amiben nincs retinol… Na jó, a viccet félretéve, a retinol az egyik legtöbbet vizsgált és leghatásosabb kozmetikai összetevő. És az sem véletlen, hogy számos bőrbetegségben az A-vitamin (azaz a retinol) származékait használjuk akár helyileg, akár tabletta formájában. Nincs az a felhype-olt vagy fancy összetevő, ami a nyomába érne. Egy hátránya van, hogy irritálhat, de ez koncentrációfüggő.

Minél nagyobb a koncentráció, annál kifejezettebb az anti-aging és antioxidáns hatása, de annál jobban irritál. Csakúgy, mint a hámlasztóknál, többféle kiszerelésben megtalálható, a kiválasztás a fent részletezett módon történjen (én személy szerint télen az olajos szérumba, nyáron viszont a fluidba „csomagolt” retinolt szeretem).

Az összetevők között így is megtalálhatod: retinyl ascorbate, retinyl palmitate, retinyl retinoate. És ne feledjük, ha a csomagoláson nincs feltüntetve, hány százalék retinolt tartalmaz (ezt általában 1%-tól felfelé kezdik el ráírni, az azért már néhány ember bőrét csipkedheti, ha felviszi), akkor minél előbb szerepel az összetevők listájában, annál több van belőle!

Ismételten jelentem, hogy van néhány retinolos kozmetikum a magyar piacon, ami szuperül van összerakva. Személyes kedvenc: Geek & Gorgeous 101 A-Game 5 retinal szérum.

+1: Fényvédelem

Fényvédő nélkül azt gondolom, nincs tudatos bőrápolás. Az UV-sugárzás nem csak igazoltan emeli a bőrdaganatok kialakulásának az esélyét, de a bőrt is öregíti. Ezért a (reggeli) bőrápolási rutin részeként, annak a legvégén, mindenképpen javasolt megfelelő faktorszámú fényvédő terméket használni.

Megmondom őszintén, nem szoktam szeretni az arcbőrön a fényvédőket, mert a legtöbb túl nehéz, páncélszerű érzetet hagy a bőrön. Viszont van két termék, amik egész jól viselhetőek, még a legnagyobb kánikulában is. Ezek a Paula’s Choice Calm Mineral Moisturizer SPF 30, és a La Roche-Posay Anthelios Fluid SPF 30.

Azért erre még figyeljen

Zárásnak egy mondat. Mielőtt bárki a nyakába veszi a drogériákat vagy a netet, egyet ne felejtsetek el: kozmetikumot nem veszünk tégelyben. SOHA! Minden kinyitáskor és belenyúláskor érintkezik oxigénnel és az ujjunkon levő zsírokkal és baktériumokkal.

Akkor sem veszünk tégelyes kozmetikumot, ha 50.000 Ft-ba kerül – igazából ez a legnagyobb átverés, mert ha a termék valóban olyan hatásos, hogy ér 50.000 Ft-ot, akkor azt óvnák a fénytől, oxigéntől és minden mástól. Az ilyen gyártók, és az őket masszívan promótáló viszonteladók saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt a méregdrága tégelyes készítményeikkel.

Ha kíváncsi rá, miért fontos az arcbőrtípus meghatározása, és a hozzá passzoló kozmetikumok kiválasztása, ebben a vlogbejegyzésemben elmondom. Ha pedig bőrproblémáján a megfelelő kozmetikumok kiválasztása sem segít, rendelőnkben evidence-based bőrgyógyászati ellátásban részesülhet

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában