fbpx
amplitude-magazin-srXbJ1TAdhI-unsplash

Neogranormon, Bepanthen, Fenistil, Sudocrem – mit tudnak valójában ezek a kenőcsök?

Van néhány krém és kenőcs, ami majdnem minden háztartásban megtalálható, és amit bőszen használnak is a legkülönfélébb bőrproblémákra – a leggyakoribb termékek a címben nevesítve is vannak. Azt már kevesebben tudják, hogy ezek a krémek nem mindenhatóak, sőt, kifejezetten csak néhány bőrproblémára lettek kifejlesztve. Most összeszedem, hogy melyik krémet milyen esetben és mire javasolt használni, hivatalosan, és bőrgyógyászati szempontból is.

A probléma

Tényleg minden héten megtapasztalom, hogy a fenti kenőcsök közül azonnal elkezdik valamelyiket használni, ha a legkisebb bőrproblémával szembesülnek. A gond azonban az, hogy ezeket a termékeket egy, kettő, vagy maximum három bőrbetegség kezelésére fejlesztették ki, és közel sem tudnak mindent megoldani.

Természetesen egyszerűbb valamit elkezdeni használni, ami már van otthon, vagy recept nélkül megvehető, mint azon nyomban orvoshoz fordulni, de ha a probléma nem szűnik, érdemes tisztában lenni, mire is hivatott valójában az adott termék, illetve állapotromlás esetén szakemberhez fordulni.

Tájékoztató és nyilatkozat

Csak hogy tisztázzam: a feltüntetett, idézőjelben levő információk a termékek hivatalos alkalmazási előírásában, vagy a termék hivatalos honlapján is megtalálhatók. Ezen kívül a kiegészítések az én orvosi nézetemet, véleményemet tükrözik.

A poszt elkészítéséért semmiféle anyagi ellenszolgáltatásban nem részesültem, és a poszt reklámnak sem minősül!

Bepanthen®

Kezdjük a hivatalos javaslattal (zárójelekben az idegen kifejezések magyarázata):

„Sebgyógyulás és hámosodás elősegítésére kisebb sérülések (banális égések és horzsolások), bőrirritáció (például radioterápia, fototerápia vagy UV fény expozíció után) esetén.
Adjuvánsként (=kisegítő kezelésként) krónikus fekélyesedések és decubitus (=felfekvés), analis fissurák (=berepedések), bőrtranszplantáció és cervix eróziók esetében.
Rendszeres használattal a bőr szárazságának, berepedezettségének megelőzésére, védelmére, ill. kezelésére.
Szoptatás alatt a mell rendszeres ápolására és a sebes vagy berepedezett mellbimbó kezelésére.”

A kenőcs fő alapanyaga a dexpantenol, ami segíti a bőr hámosodását és regenerációját, illetve enyhe gyulladáscsökkentő hatása is van. A Bepanthen elérhető krém és kenőcs formájában is: előbbi inkább vizes, könnyen beszívódik, utóbbi zsírosabb. A Bepanthen Plusban pedig a dexpantenol mellett klórhexidin is van, ami egy fertőtlenítőszer, ez a készítmény már alkalmas

„különféle elfertőződésre hajlamos bőrsérülések, sebek, pl. horzsolás, vágás, karcolás, berepedés, enyhe égés, a gáttájék kipállása, bőrgyulladás kezelésére.”

Fenistil® gél

Egy dimetinden nevű, antihisztamin hatású hatóanyagot tartalmaz

„dermatózissal (=bőrbetegség, elég tág megfogalmazás…), urticariaval, rovarcsípéssel, napégéssel és felületes égési sérüléssel összefüggő pruritus (=viszketés) kezelésére.”

Tehát ez egy viszketéscsillapító hatású készítmény, nem pedig gyulladáscsökkentő, mint sokan gondolják! Gél állaga viszont szárító hatású, ezért hosszan tartó (3 napnál több) használata nem javasolt.

Neogranormon®

„Sarjadzást (=a sebgyógyulás egyik fázisa) és bőrregenerációt elősegítő hatása következtében fokozza a bőr ellenállását a fertőzésekkel szemben, elősegíti a hámsérülések gyógyulását. Alkalmas a felületes bőrsérülések, felmaródások (kidörzsölt orr, horzsolás), enyhe égési sebek hámosítására, valamint a pelenka-dermatitisz és a szoptatás alatt berepedezett emlőbimbó kezelésére.”

A- és E-vitamint, illetve cink-oxidot tartalmaz, ezek a bőrregenerációért és enyhe gyulladáscsökkentésért felelnek. A kenőcs gyakorlati problémája, hogy nagyon sűrű, nehezen kenhető, és ezáltal nehezen is lemosható.

Sudocrem®

A gyártó honlapján is megtalálható, hogy „a Sudocrem krémek és nedves törlőkendők kozmetikai termékek”, tehát nem minősülnek gyógyszernek, a fentiekkel ellentétben.

Alkalmazási javaslatáról is csak kevés hivatalos infó található meg ugyanitt:

„A Sudocrem védi és nyugtatja a kipirosodott és sérült bőrfelületet, támogatja a bőr regeneráló funkcióit. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is, beleértve a repedezett és irritált bőrt.”

Források:

  • https://www.pharmindex-online.hu/termekek/bepanthen-kr-m-11266
  • https://www.pharmindex-online.hu/termekek/fenistil-1-mg-g-g-l-616
  • https://www.pharmindex-online.hu/termekek/neogranormon-ken-cs-1131
  • https://www.sudocrem.com/hu/sudocrem-krem/termek/

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában