fbpx
exc-583d4f2f6a49631ee366e5c7

Rosacea – mi az és hogyan kezeld?

Ebben a posztban igyekszem mindent elmondani a rosaceáról: mi okozza, mik a tünetei és hogyan lehet kezelni.

Sokan pusztán kozmetikai problémának tekintik, és már megszokták, hogy arcbőrük érzékeny, kipirul – épp ezért nem is fordulnak orvoshoz. Pedig a rosacea, avagy a „kelták betegsége” szakmai értelemben egy bőrbetegség, pontosabban egy hajlam, amit sajnos véglegesen gyógyítani nem lehet, viszont a megfelelő odafigyeléssel és orvosi-kozmetikai kezeléssel gyönyörűen karban lehet tartani.

Vágjunk bele!

Mi a rosacea?

A rosacea főként az I-II-es bőrtípusú (tehát világos hajú és -szemű, fehér bőrű) emberek arcán jelentkezik, először általában fiatal felnőttkorban – az ilyen bőrtípusú emberek 2-10%-a is érintett lehet, és általában 30 éves kor körül jelentkezik először. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, és általában a nők gyakoribb kozmetikum-használata miatt náluk lehetnek kifejezettebbek és ezért zavaróbbak a tünetek.

A rosacea csak az arcbőrön jelentkezik, ezen belül is meghatározott régiók (orcák, homlok, orr), ritkábban a szemek (kötőhártya, szaruhártya). A rosaceát sajnos gyakran összekeverik seborrhoeás dermatitisszel és aknéval, pedig mindhárom betegségnek jellegzetes tünetei vannak.

A rosacea általában az arc „középső” részét, tehát az orrot, az orcákat, a homlokot és az állat érinti. A seborrhoea ezzel szemben az orr mellett, a szemöldököknél és a homlok-fejbőr határán vagy a fejbőrön is látható, és majdnem mindig hámlik. A rosacea sosem hámlik. Sőt, a seborrhoea nem csak az arcon fordulhat elő. Akne gyakorlatilag bárhol lehet az arcon, viszont fontos, hogy akne nincs komedók, miteszerek nélkül.

A betegség pontos oka nem ismert (hiszen akkor tudnánk gyógyítani): tudományos vizsgálatok alapján genetikai hajlam, az arcbőr ereinek és beidegzésének, illetve a bőr immunrendszerének zavara az, amelyek összjátékaként az arcbőrön egyébként nem káros, hétköznapi behatásokra is bőrpír, duzzanat és gyulladás keletkezik. Feltételezik még a Demodex nevű atka kórokozó-szerepét: ez egyébként minden ember bőrén megtalálható, de rosaceás egyéneknél az atka túlszaporodik, és valószínűleg az immunrendszer stimulálásával hozzájárul a rosacea tüneteinek romlásához.

Mik lehetnek a rosaceát provokáló faktorok? A leggyakrabban ezek:

  • UV-sugárzás
  • magas és alacsony hőmérséklet, és ezek hirtelen változása
  • fűszeres ételek
  • forró és/vagy alkoholos italok
  • kozmetikumokban levő irritáló anyagok
  • stressz
  • testmozgás

A rosacea stádiumai és tünetei

A betegség kezdetekor főleg az orcán és a homlokon láthatóak apró, kitágult erek, és hullámokban jelentkező bőrpír. A legtöbb rosacea-szakértő véleménye megegyezik abban, hogy utóbbi nélkül nincs is rosacea, és tényleg ez a betegség legkorábbi tünete.

Ez a rosacea első stádiuma, amit hívnak eritemato-teleangiektatikus (tudom…) rosaceának is. Gyakran találkozni a kuperózis kifejezéssel is – ez szakirodalmi adatok alapján gyakorlatilag a rosacea első stádiumának szinonimája, de gyakran használják marketing-célokból külön betegség-elnevezésként.

A rosacea második stádiumában a fentiek mellett gyulladt csomók, és pattanás-szerű tünetek is kialakulhatnak a bőrpír és az értágulatok mellett. Ez a papulopusztulózus rosacea, és ilyenkor hasonlít a legjobban és keverik össze leggyakrabban a pattanásossággal (pedig a kezelése nem ugyanaz). A tünetek továbbra is az orcákon, a homlokon és az állon a leggyakoribbak – és nincsenek a vállon, mellkason és háton, mint aknéban.

rosacea stádiumai
A rosacea stádiumai és tünetei (rosacea.org)

A rosacea harmadik stádiumában (fimatózus rosacea) a bőr kötőszövetesen átépül, megvastagodik, egyenetlenné válik. Ez leggyakrabban az orron következik be, de állon is lehetséges.

Ismerjük az okuláris, azaz szemészeti rozáceát, ahol – akár bőrtünetek nélkül is – a kötőhártya, rosszabb esetben a szaruhártya gyulladását látjuk, a szemben érzett idegentest-érzéssel, akár látásromlással is. Ez a rosacea bármelyik stádiumában előfordulhat.

A tünetek mellett a rosaceás bőrről elmondható, hogy általában száraz, húzódik, néha égő érzés is jelentkezhet. És ami még fontos, az az a tény, hogy a rosacea „menetel előre”, tehát kezelés nélkül az első stádiumból lassan második, abból pedig harmadik lehet – utóbbit pedig csak sebészileg lehet kezelni, szóval a kezelés igenis számít, még ha a legtöbben csak kozmetikai problémának tartják!

Így kezeld hatékonyan!

A rosacea tipikus blikkdiagnózis, tehát a bőrgyógyász ránéz, és felismeri. Ha nem ismeri fel, akkor sincs túl sok eszközünk a diagnózis pontosítására a tüneteken kívül. Nincs egy olyan vizsgálat sem, ami 100%-osan igazolja a rosacea fennállását.

Személy szerint a legfontosabbnak tartom, és minden páciensemet buzdítom egy „betegségnapló” vezetésére. Mivel a tüneteket általában külső, nehezebben vagy könnyebben kiküszöbölhető ingerek (ld. fent) lobbantják fel, ezért célszerű a bőrtünetek romlásakor átgondolni és lejegyzetelni, hogy a megelőző 2-3 órában mi történt velünk. Így könnyen azonosíthatóvá válnak azok a faktorok, amelyeket elkerülve sokat tehetünk a tünetek megelőzéséért. Ez gyakorlatilag a rosacea kezelésének a 0. lépcsője.

Szintén ehhez tartozik a megfelelő, nem irritáló kozmetikumok alkalmazása, a bőrápolási rutin optimalizálásával. Ebben segítség lehet a lenti videó is.

Ezzel a két lépéssel már nagyon sokat tehetünk a rosacea karbantartásáért, és még orvoshoz sem mentünk!

Ha a fenti megoldások sem segítenek, akkor valóban orvosi segítségre van szükség. A rosacea kezelésének az adott stádiumhoz kell igazodnia, más szóval, a rosacea stádiumainak más és más a kezelése.

Az első stádium, amikor a bőrpír és az értágulatok dominálnak, kezelésében a főszerep a lézereké és a villanófényé (IPL). Ezekkel viszonylag tartósan lehet a bőrpírt csökkenteni, ugyanis ezek a kezelések „megsütik” és így elzárják a bőr apró ereit. Léteznek helyi kezelések, krémek is a bőrpír mérséklésére (pl. azelainsav, brimonidine), ám ezek csak addig hatnak, amíg a bőrön vannak, tehát nem jelentenek hosszú távú megoldást.

A papulopusztulózus rosacea gyulladt csomóit, „pattanásait” remekül kezelik vényköteles rosacea-készítmények. Első vonalban helyi ivermectin hatóanyagú krémet alkalmazunk, mert ennek nem csak gyulladáscsökkentő hatása van, de a rosaceában gyakori Demodex atka ellen is hatásos. Használható még metronidazol és azelainsav-tartalmú készítmény is.

Ha a rosacea nem reagál helyi kezelésre, vagy egyidejűleg szemészeti rosacea is fennáll, akkor jönnek szóba a tablettás kezelések. Általában alacsony dózisú doxiciklin, vagy isotretinoin terápiát alkalmazunk – ezeket egyébként aknéban is használjuk.

Ne nyugodjunk tehát bele, hogy arcbőrünk érzékeny, ég, húzódik, és időnként bőrpír és gyulladás jelentkezik rajta: a megfelelő szakmai segítséggel legtöbbször van megoldás a problémára.

Forrás: Rosacea – UpToDate.com, Update on the Management of Rosacea from the American Acne & Rosacea Society

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában