fbpx
exc-579622b32e69cf39f3bae1c4

Arcmosás – Egy szépségápolási rítus, amire már oda se figyelünk

Olyannyira a mindennapjaink részévé vált, olyan rutinszerű, és olyan egyszerűnek tűnik: az arcmosás a szép arcbőr egyik alfája és ómegája. Gyakorlatilag az arcbőr megtisztításáról beszélünk, amivel egyrészt eltávolítjuk a szennyeződéseket, felesleges faggyút és izzadságot a bőrünkről, másrészt előkészítjük arcunkat a tisztítás utáni teendőkre (legyen az tonik, hidratáló, vagy smink felvitele).

Mint mondtam, egyszerűnek tűnik, mégis, ha rosszul, rossz kozmetikumokkal végezzük, sok kárt tudunk okozni. A legtöbben reggel, ébredés után hideg vizet locsolnak az arcukba, majd törölközővel szárazra törlik. Hölgyek esetleg még valamilyen arclemosót is használnak hozzá. Nos, mind a nagyon hideg, mind a forró víz irritálja a bőrt: arcmosáshoz langyos, kézmeleg vizet használjunk (bármekkora is a kísértés, hogy a jéghideg víztől jól felébredünk), szárításnál pedig tapogató mozdulatokat használjunk, ne húzzuk vagy dörzsöljük törölközővel a bőrünket! A különféle arcmosó textíliák, vagy egyéb dörzsölésre használt kellékek is szigorúan kerülendőek.

Az arcmosást természetesen valamilyen tisztító kozmetikummal vihetjük tökélyre. Sajnálatos, hogy a legtöbb ember még mindig a szappant, vagy alkoholt tartalmazó termékeket választja, amikor tisztításról van szó. (Ennél még érdekesebb, hogy a legtöbb ember akkor érzi kimondottan tisztának az arcát, amikor az alkalmazott alkohol, vagy szappan hatására arcbőre teljesen száraz, faggyúmentes tapintatú lesz – nem „csúszik” rajta az ujj, akár még finoman húzódik, ég is.) Sajnos, minél több faggyút próbálunk bőrünkről eltávolítani, az annál többet fog termelni. Ezen kívül, a népszerű arctisztítókban megtalálható illatanyagok, konzerválószerek, és az úgynevezett SLS (szódium-lauryl szulfát, szappan-hatású vegyület) még önmagukban is irritációt, gyulladást okozhatnak, különösen rosszat tesznek az aknés vagy rozáceára hajlamos bőrnek.

Tehát, összefoglalva a napi arcmosási rutinunkat:

  • első öblítés langyos csapvízzel

  • kíméletes, alkohol-, szappan-, SLS-, illatanyag-mentes, vízzel használható arclemosó felvitele és szétoszlatása ujjaink segítségével

  • második öblítés

  • törölközővel a nedvesség felitatása, „tapogató” mozdulatokkal

Ui: Kedves szakállt/bajuszt viselő férfitársak! Mivel az arcszőrzet többé-kevésbé úgy viselkedik, mint a hajunk (sajnos zsírosodik és megtartja a szennyeződéseket), érdemes az arclemosót erre a területre is felvinni és használni, hacsak nincs erre a célra speciális samponunk vagy tisztítónk.

Végezetül az amerikai bőrgyógyász társaság (AAD) videója az arcmosásról – amit eddig leírtam, arról beszéljenek a képsorok.

(forrás: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/face-washing-101)

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában