nemi szervi tünet

Tünet a nemi szerven: NEM egyenlő nemi betegséggel!

Egyre többször futok bele a problémába, ami rengeteg, de tényleg RENGETEG ember életét keseríti meg: egy laikus hajlamos azt gondolni, hogy a nemi szerven jelentkező tünet vagy panasz automatikusan nemi betegség, vagy legalábbis valamilyen irgalmatlanul súlyos problémát jelent. Pedig ez az esetek nagy többségében egészen egyszerűen nincs így! Olvasson tovább, kifejtem – példákkal együtt!

Már korábban írtam egy blogposztot olyan tünetekről vagy állapotokról, amelyek a nemi szerven jelennek meg, nem kórosak, nincs közük semmilyen betegséghez, és nem kell miattuk aggódni.
Most inkább olyan tünetekről vagy panaszokról beszélnék, amik a szó hagyományos értelmében kórosak, tehát „nem jó”, hogy ott vannak, de mégsem jelentenek világvégét.

Rengetegszer találkozom a munkám során azzal, hogy a tájékozottság hiánya indokolatlan szorongáshoz vezet, lerombolja az önbecsülést, és akár az intim kapcsolatok ellehetetlenülését is okozhatja – nem ritkán oda vezetve, hogy a partnerek egymást hibáztatják, vagy hovatovább vádolják félrelépéssel.

Erre rátesz egy lapáttal, ha pont egy orvos vagy szakember az, aki félrevezető információkat ad – és természetesen egy szakember(nek számító ember) száját elhagyó szavakat automatikusan hitelesnek fogadjuk el, hiszen ő ért hozzá, ő a „szaktekintély”. Sajnos, pont a nemi gyógyászat az a terület, ahol a témához nem értő szakemberek, főleg urológusok és nőgyógyászok, de néha még bőrgyógyászok is, akaratukon kívül is halálra rémíthetik a hozzájuk fordulókat, vagy legalábbis nem tudnak megnyugtató válaszokat adni.

Habár több olyan, nemi szerven jelentkező tünet van, aminek semmi köze nemi úton terjedő fertőzésekhez, most álljon itt az a kettő, ami talán a legtöbb embert érinti.

Makkgyulladás / balanitis

A balanitisről szóló posztomban már kitértem rá, hogy a makk gyulladása a legritkább esetben fertőző, és így semmi köze a nemi úton terjedő fertőzésekhez!

Sok esetben okozza gomba vagy baktérium, de ezek nem hagyományos értelemben fertőzések. Sokkal inkább arról van szó, hogy a bőrön egyébként is éldegélő mikrobák túlságosan elszaporodnak, és ez okozza a tüneteket. Ez azonban a legtöbbször nem veszélyes a partnerre, és nem is lehet velük „pingpongozni”.

Természetesen a hímvesszőn jelentkező, a szó hagyományos értelmében vett bőrbetegségek (pl. lichen sclerosus, pikkelysömör, stb.) sem jelentenek veszélyt a partnerre.

Azért gondolom, hogy a fentieket egyértelműen ki kell jelenteni, mert rengeteg frusztrációt és kétségbeesést meg lehet(ne) spórolni azzal, hogy elfogadjuk, ezek a tünetek maximum kellemetlenek vagy „nem szépek”, de ezek nem okoz sem a saját, sem a partnerünk egészségében kárt.

Természetesen vannak olyan állapotok (pl. nemi szemölcs / HPV), amelyek kifejezetten nemi úton terjedhetnek, de erről a hozzáértő orvos megfelelő tájékoztatást adhat.

Hüvelygyulladás / vaginitis / hüvelyfolyás

Csaknem minden nő megtapasztalja élete során a hüvelyfolyás okozta kellemetlenséget. Hüvelyfolyást általában a hüvely gyulladása okozza, aminek számos oka lehet. Mégis, szakirodalmi adatok alapján, és a gyakorlat is ezt mutatja, az esetek elsöprő többségében NEM nemi betegség áll a háttérben.

Hüvelygyulladást leggyakrabban vagy gomba (általában valamilyen Candida-faj) okoz, vagy az úgynevezett bakteriális vaginózis. És ezek egyike sem terjed nemi úton. Gombák a nők kb. egyharmadánál a normál hüvelyflóra részét alkotják. Ha túlszaporodnak, vagy felborul a hüvelyflóra, akkor tudnak gyulladást okozni. A bakteriális vaginózis sem más, mint nagyon leegyszerűsítve a hüvelyflóra felborulása – csak ezt baktériumok okozzák.

A nemzetközi irányelvek egyértelműen kimondják, hogy egyik fenti esetben sem javasolt a férfi partner vizsgálata vagy kezelése, mert az ok nem „kívülről jön”! Azt kell megtalálni, hogy mi az, ami hátrányosan befolyásolja a hüvelyflóra egyensúlyát, és hajlamosít annak felborulására.

Természetesen néhány szexuális úton terjedő fertőzés, mint a gonorrhoea vagy a Chlamydia, tud hüvelyfolyást okozni, de ez néhány egyszerű vizsgálattal biztonsággal kizárható – és messze nem ez a leggyakoribb oka a hüvelyfolyásnak!

Egy szó, mint száz: ha tünet jelentkezik a nemi szerven, és aggódunk a partnerünk egészsége miatt, vagy mardos a bűntudat, akkor első lépésben keressünk fel egy hozzáértő bőr- és nemibeteg-gyógyászt, másodsorban pedig:

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

A rendelő hamarosan Béta Klinika lesz, a honlap pedig költözik a betaklinika.hu oldalra.