exc-5b969358b8a045c01ce2c4c9

STD-szűrés – Mit kell tudni róla?

Mindenki kívülről fújja, hogy milyen szexuális úton terjedő fertőzéseket (angolul sexually transmitted disease, azaz STD) lehet szűrni, vagy hogy mennyire fontos a rendszeres szűrés. De valahogy az STD-szűrés gyakorlati oldalával nem nagyon szoktak foglalkozni, pedig páciensként nagyon fontos (szerintem), hogy ezekről a dolgokról Te is tudj.

Összegyűjtöttem a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat, amikről lehet, hogy Te sem hallottál még.

Az STD szűrés előtt – fel lehet készülni?

 • Mindig tájékozódj, hogy az adott rendelésen milyen vizsgálatok elérhetőek, és ezek közül miért kell fizetni, mert sajnos egy állami rendelésen sem elérhető minden szűrővizsgálat, vagy ezek díjkötelesek.

 • Ha STD-szűrésre mész, előtte legalább 1 órával tilos a pisilés (férfiaknál, ha lesz húgycsővizsgálat), és a fenék kimosása is, ha történni fog anális szűrés is. Ezek a módszerek csökkentik a kórokozók számát, és tévesen negatív eredményt adhat a teszt.
  Továbbá nőknél havivérzés esetén nem végzünk ilyen vizsgálatot – kényelmetlen a páciensnek, és az eredményt is tévesen negatívvá teheti.

 • STD vérvételek előtt nem kell éhgyomorra lenni, előtte nyugodtan lehet bármit enni-inni.

 • Az ablakperiódusokkal általában tisztában szoktak lenni (ez az az időtartam, amikor a fertőzés még túl friss ahhoz, hogy kimutatható legyen). De azért ismétlésként:
  • HIV: 3 hét
  • szifilisz: 4-5 hét
  • gonorrhoea: 2-5 nap
  • Chlamydia: 2 hét
  • HPV: 1 hónap
  • hepatitisz: 1 hónap.
   Tehát ennyit kell minimum várni, hogy a szűrővizsgálat pozitívvá váljon, miután megfertőződik valaki.

Az STD szűrés közben – hogyan történik a mintavétel?

 • Az STD-kórokozókat általában vagy csak vérből, vagy csak a fertőzés helyéről vett mintából (pl. húgycső, végbél) lehet kimutatni, de egyszerre a két helyről csak nagyon ritkán. HIV-et és szifiliszt például vérből szűrünk, HPV-t, gonorrhoeát és Chlamydiát pedig csak a fertőzés helyéről (pl. húgycső, pénisz felszíne, végbél, stb).

 • Attól, hogy egy helyről szűrik a kórokozót, a másik helyen még ott lehet. Tehát például nem elég a Chlamydiát csak húgycsőből szűrni, mert ez a vizsgálat nem lesz pozitív, ha a baktérium a fenékben is ott van: onnan is kell mintát venni (és ez sajnos meg is drágítja a vizsgálat árát, de máshogy nem megy).

 • Ehhez kapcsolódik, hogy az STD orvosod pont a fentiek miatt tehet fel kellemetlennek tűnő kérdéseket a szexuális szokásokról, hogy tisztázzátok, honnan érdemes mintát venni szűréshez. Egy csak passzív (análisan befogadó) férfinél például fölösleges húgycsőből mintákat venni, ha ott soha semmi nem történik 🙂
  Ugyanez vonatkozik például az ujjazásra, nyalásra, fistingre, vagy szexuális játékszerek használatára vonatkozó kérdésekre is.
  Érdemes ezekre a kérdésekre felkészülni, vagy rögtön az elején tisztázni, hogy melyik helyről milyen szűréseket kérsz. Az a nemi gyógyász, aki nem tesz fel ilyen kérdéseket, az egész egyszerűen rossz szakember.

 • Minden nemi gyógyász egyben bőrgyógyász is (és fordítva is, más kérdés, hogy egy frissen végzett orvos általában nem azért akar bőrgyógyász lenni, hogy nemi gyógyászként dolgozhasson – ez egy külön posztot érdemelne).
  Szóval az olyan kérés az STD ambulancián, hogy “én XY doktort szeretném, ha megnézne, mert hát ő bőrgyógyász is”, teljesen feleslegesek, mert mindkettőhöz értünk 🙂 Tehát ha bőrproblémád is van, a nemi gyógyász abban is tud jó eséllyel segíteni.

 • Szerencsére kezd egységessé válni a szakma itthon is (különösen a HIV- és szifilisz szűrés esetében), de nem mindegy, milyen kórokozót milyen módszerrel szűrnek. Itthon, ahol HIV szűrést végeznek, kötelező mindenhol úgynevezett 4. generációs szűrőrendszereket alkalmazni, ezeknél az ablakperiódus 3 hét (a gyorsteszt ugyanilyen megbízhatóságú).
  Vírusokat és baktériumokat nemi szervből vagy nyálkahártyákról a legpontosabban a PCR nevű módszer tud kimutatni – ez a kórokozók DNS-ét érzékeli, és akár már 10 darab(!) kórokozó is elég ahhoz, hogy pozitív legyen a teszt (ezzel ellentétben Chlamydia-szűrésnél találkozni ún. ELISA módszerrel, ami mára már elavult, és legalább 1000 db kórokozó kell a pozitív eredményhez). Gonorrhoea esetén javasolt tenyésztést végezni, ugyanis így lehet megtudni, hogy az adott baktérium milyen antibiotikumokra ellenálló.

 • Soha ne hagyd, hogy a nemi gyógyász orvos megalázzon a vizsgálat vagy a kikérdezésed során. Sajnos a mai napig hallok történeteket, amikor orvosok cinikusan vagy egész egyszerűen bunkón viselkedtek betegekkel. Ez főleg az idősebb kollégákra jellemző, mert az ő idejükben még ez volt a normális, bár sok fiatalból is hiányzik még az empátia morzsája is. 2020-at írunk, az ilyen viselkedés szakmaiatlan és mellesleg elítélendő is.

Az STD szűrés után – eredmények?

 • A legtöbb helyen az STD szűrés eredménye egy, legfeljebb két hét alatt elkészül. Kivéve, ha az adott helyen végeznek HIV, szifilisz vagy hepatitisz gyorstesztet (20 perc, Karolina Rendelő), vagy a gyorsabb lelet díj fejében elérhető (HIV szűrésnél lehet ilyen, általában 24 órán belül), vagy a diagnózist “a betegágy mellett”, tehát valamilyen azonnal eredményt adó módszerrel állítják fel (pl. mikroszkópos vizsgálat).
  A legtöbb esetben azonban az eredmény nem “gyorsítható fel”, mert nagy laboratóriumok végzik a vizsgálatot, meghatározott munkarend szerint.

 • A felhőalapú egészségügyi platform (EESZT) bevezetése óta minden orvosi leletet oda is feltöltenek, miután elkészülnek. Tehát nem is feltétlenül kell személyesen visszamenni az eredményekért a rendelőbe. Ez a magán- és az állami rendelők esetében is így van.

 • Ha egy STD szűrési lelet pozitív (tehát találnak kórokozót), akkor általában kezelés is szükséges – jó esetben ugyanott, ahol a szűrést végezték.
  Ha a szűrési eredmény negatív, akkor nincs gond. Ha annak ellenére negatív, hogy valakinek panasza van, az két dolgot jelenthet: vagy nem az okozza a panaszt, amit szűrtek, vagy tévedett a teszt – ez sajnos lehetséges, hiszen nincs 100%-os megbízhatóságú vizsgálómódszer.
  Ebben az összefoglalóban egyébként összegyűjtöttem betegségenként, mi a teendő pozitív, illetve negatív eredmények esetén.

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: print
Print
Megosztás itt: email
Email
Az első magyarországi YouTube-csatorna bőrgyógyászatról és nemi gyógyászatról
vlog
Friss blogbejegyzések, hírek, rendelőm akciói elsőkézből, hírleveleimből
hírlevél

Hasonló posztok a témában