exc-586d1f2c5016e1c66471a1c0

Gargalizálj gonorrhoea ellen

Ki gondolta volna, hogy a jellegzetesen zöldeskék színű, Joseph Lister angol sebészről elnevezett szájvíz nem csak a szájápolásban nyújthat segítséget!? Egy kolléganőm hívta fel rá a figyelmem, hogy decemberben számos hírportál foglalkozott a témával, miszerint ez a bizonyos szájvíz egy klinikai vizsgálat alapján alkalmas lehet a torokban levő, garatgyulladást okozó, úgynevezett pharyngeális gonorrhoea kezelésére és megelőzésére is.

Persze lehetne legyinteni, hogy a bulvármédia megint talált magának egy szenzációhajhász témát, pedig most ennél sokkal többről van szó: a szóban forgó vizsgálatot egy neves orvosi folyóirat, a Sexually Transmitted Infections publikálta, a kísérlet körülményei pedig megfeleltek egy általános klinikai vizsgálaténak. Határozottan állítják, hogy a gyártó cég nem finanszírozta a vizsgálatot. Ötvennyolc, gonorrhoeás torokgyulladással diagnosztizált férfit osztottak két csoportba fele-fele arányban: az egyik csoport szájvízzel, a másik pedig sóoldattal öblögetett, majd ezután mintát vettek a torkukból. A szájvizes csoport tagjainak 48%-ának torkából eltűnt a baktérium, míg a sóoldat csak 16%-ban volt hatásos. Látható, hogy a hatás közel sem 100%-os, tehát nem kell az orvos helyett a drogériába rohanni, ha baj van, mindenesetre ígéretes, hogy egy viszonylag egyszerű módszerrel lehetne kezelni egy olyan fertőzést, aminek a kórokozója lassan minden elérhető antibiotikumra rezisztenssé válik.

A fenti vizsgálaton felbuzdulva elindítottak egy következőt, amely jelenleg is folyamatban van: 500 fő részvételével vizsgálják a szájvíz gyógyító hatását, illetve felmerült, hogy ez a tripperes garatgyulladás megelőzésére is hatásos lehet. Elvégre, ami a torokban van, az orális szexszel máshová is kerülhet, tehát sok esetben nem csak a szájvizet használó lenne védve.

(forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/873506)

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.

A rendelő hamarosan Béta Klinika lesz, a honlap pedig költözik a betaklinika.hu oldalra.