fbpx
michal-parzuchowski-7TWRwDjfGew-unsplash

DoxyPEP – nemi betegségek megelőzésére esemény utáni tabletta

A doxiciklin nevű antibiotikumot régóta használjuk néhány nemi úton terjedő fertőzés kezelésére. Azonban az utóbbi években több vizsgálat is igazolta, hogy ez az antibiotikum néhány, baktériumok által okozott nemi betegség megelőzésre is alkalmas – de nem mindenki számára! Mutatom, hogy hogyan és miért.

Mi a DoxyPEP és a doxiciklin?

A fenti elnevezés a doxiciklin antibiotikum és a PEP betűszó (angolul post-exposure prophylaxis, azaz egy fertőzésnek való kitettség utáni megelőzés) kombinációjából származik.

A doxiciklin nevű antibiotikumot évek óta sikeresen használjuk a nemi gyógyászatban Chlamydia-fertőzések és penicillin-allergiás betegek esetén a szifilisz kezelésére. A bőrgyógyászatban még főleg akné kezelésére terjedt el. Alapvetően egy „barátságos” antibiotikumról van szó, kevés mellékhatást okoz: a bőrön fényérzékenységhez vezethet a szedése közben (=könnyebben le lehet égni a napon), illetve néhány gyógyszerrel együtt szedve súlyos agyi vizenyőt okozhat, de erről a felíró orvos mindig tájékoztatja a beteget, ezért gyakorlatilag 100%-ban elkerülhető. HIV-PrEP-pel együtt biztonságosan szedhető.

Néhány éve azonban rájöttek, hogy a doxiciklin képes nem csak kezelni, de megelőzni is bizonyos nemi betegségeket. Ugyanis, ha a baktérium szervezetbe kerülése után viszonylag gyorsan beveszi valaki, akkor meggátolja, hogy a baktérium elszaporodjon, és betegséget okozzon. Ezen alapszik a megelőző hatása.

Viszont – és ez nagyon fontos – igazolták, hogy csak néhány, baktérium által okozott nemi betegséget tud megelőzni, és ezeket sem 100%-osan. Ezek

  • a szifilisz (esetek 77-87%-át előzte meg)
  • a Chlamydia (esetek 74-88%-át előzte meg)
  • és a gonorrhoea/tripper (esetek 55%-át előzte meg).

Más nemi betegség esetén (pl. HPV, nemi herpesz, HIV) teljesen hatástalan!

DoxyPEP hatékonysága
A doxyPEP hatékonysága egyes nemi betegségekben. Kép forrása: https://www.bodypositive.org.nz/

Mi a hátránya?

A doxyPEP-et évekig nem javasolták hivatalosan, mivel – jogosan – tartottak, és tartanak most is attól, hogy mi történik, ha valaki, viszonylag rendszertelenül antibiotikumot vesz be.

Nem is annyira a mellékhatásoktól félnek, hanem inkább az úgynevezett antibiotikum-rezisztencia kialakulásától, azaz mikor egy baktérium ellenállóvá válik egy antibiotikumra. Ez egy valós fenyegetés, például a gonorrhoea esetében okoz rendszeresen problémát (ezért is csak kb. 50%-ban hatásos a doxiciklin ebben a fertőzésben).

Ehhez kapcsolódik az is, hogy még nem tudjuk, a testünkben (vastagbélben, bőrön) élő „jó” baktériumokkal hosszú távon mit csinál a doxyPEP. Megváltoztatja a normál baktériumflórát? Az elvileg „jó” baktériumok kórokozóvá válnak?

Nem utolsó sorban pedig, ott vannak a fent említett mellékhatások is. Ezek nem okoznak problémát, ha a doxyPEP-et orvos írja fel, és ezekről tájékoztatja a pácienst. Viszont orvosi felügyelet nélkül már lehet belőlük probléma (például ha egy buli után osztogat valaki doxiciklint), szóval erről mindenkit lebeszélnék!

Hogy javasolt használni a doxyPEP-et?

A doxyPEP alkalmazását már az amerikai járványügyi hivatal (CDC) és egyre több szakmai társaság javasolja azok számára, akik nemi betegségek szempontjából fokozott rizikónak vannak kitéve.

A hivatalos ajánlás a következő:

  • Egyszeri, 200mg dózisú doxiciklin kapszula bevétele javasolt
  • férfiakkal szexelő cisz férfiak ill. transznemű nők számára (ezt a populációt vizsgálták a kisérletekben, illetve a hüvelyben vélhetően nem ér el kellő koncentrációt a gyógyszer),
  • akinek az elmúlt 1 évben volt igazolt bakteriális nemi betegsége (gonorrhoea/Chlamydia/LGV/szifilisz),

  • védekezés nélküli orális/anális/hüvelyi szex után
  • ideálisan 24 órán belül, de nem később, mint 72 órán belül.
  • A heti háromszori bevételt nem javasolt túllépni, viszont 24 órán belül az ismételt bevétel tilos (túladagolás miatt).

Fontos, hogy a rendszeresen doxyPEP-et használók a HIV-PrEP-hez hasonlóan legalább 3 havonta rendszeresen menjenek el egy komplett STD-szűrésre, és ez a szűrés a doxyPEP megkezdésekor is javasolt. Továbbá, a rendszeres használók számára javasolt időnként egy vérből végzett rutin laborvizsgálat is.

Ahogy láthattuk a fentiekből, a doxyPEP sem egy csodaszer önmagában, ám jelentősen tudja csökkenteni néhány STD lehetőségét, ezért javasolt más megelőzési módszerekkel (védőoltások, HIV-PrEP, rendszeres szűrés, óvszer) együtt használni.

Rendelőnkben elvégezzük a doxyPEP szedéséhez javasolt szűrővizsgálatokat, és a rizikónak kitett pácienseknek fel is írjuk e-receptre.

Források:
Doxycycline Post-Exposure Prophylaxis (Doxy-PEP) to Prevent Bacterial Sexually Transmitted Infections
https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/CDPH%20Document%20Library/CDPH-Doxy-PEP-Recommendations-for-Prevention-of-STIs.pdf

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.