fbpx
exc-5a7f542ae4966bd4a4f756fd

A PrEP helyzete Magyarországon – UPDATE 2023.

A PrEP-ről, illetve annak magyarországi használatáról szóló blogposztot először 2018-ban írtam meg és tettem közzé.

Azóta történt néhány változás, frissülés, óvatosan fogalmazva előrelépés is a témában hazánkban, de egy elmondható: még mindig kevesen vannak tisztában azzal, és sok a tévhit arról, hogy mire jó a PrEP, és főképp, hogy hogyan lehet itthon biztonságosan hozzájutni és alkalmazni.

Krsják Attila ‘Redblek’

Ezért a poszt felfrissítéséhez segítségül hívtam régi jó ismerősömet, Krsják Attila ‘Redblek‘ PrEP-használót és -aktivistát, aki itthon talán a legtöbbet tudja a nem-egészségügyi dolgozók közül a PrEP-ről. Egyébként is sokkal hasznosabb, ha egy ilyen széles réteget érintő témát nem egy orvos boncolgat egyedül az „elefántcsont-toronyban”, hanem az érintett közösség képviselőjét is bevonja az eszmecserébe.

Szóval most ez az általunk update-elt blogposzt következik a PrEP aktuális magyarországi helyzetéről.

Mi a PrEP?

A PrEP egy olyan gyógyszerkészítmény, amit HIV-negatív emberek szed(het)nek annak érdekében, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés elkapását. A PrEP mozaikszó jelentése: pre-expozíciós profilaxis, azaz olyan tevékenység, ami egy potenciális esemény (HIV-fertőződés) bekövetkezése előtt tesz meg óvintézkedéseket annak érdekében, hogy az esemény ne következzen be.

PrEP-ként számos készítmény és hatóanyag-kombináció használható. Fontos tény, hogy ezek a készítmények és kombinációk alapvetően HIV-vel élő emberek kezelésére lettek kifejlesztve, hogy az ő vírusszámukat csökkentsék.

prep infografika
Egy PrEP infografika a sok közül

A szakemberek azonban a kutatások (a két legnagyobb a PROUD és az IPERGAY vizsgálatok voltak) során 2013-2014. környékén rájöttek, hogy amennyiben HIV-negatívok szedik ezeket a gyógyszereket, akkor kb. 98%-os hatékonysággal már a fertőzés első lépcsőfokát is megakadályozza bennük: a vírus nem tud szaporodni, és így nem tudja megfertőzni a szervezetet. PrEP-ként leggyakrabban még mindig a Truvada™ nevű gyógyszert, és ennek (illetve a tenofovir-emtricitabin hatóanyag-kombinációnak) olcsóbb generikumait használják, noha már új hatóanyag-kombinációk is kezdenek elterjedni.

Szóval a PrEP igazoltan hatékony, és a HIV megelőzésének az óvszer mellett az egyik legbiztosabb módja! Olyannyira, hogy mára már minden jelentősebb egészségügyi szervezet (pl. WHO, CDC az USÁ-ban, és a legtöbb ország HIV-vel vagy STD-kkel foglalkozó hivatalos szervei) javasolja az alkalmazását: ez a kombinációs prevenció része, amikor is nem csak a monogámia és a gumihasználat papolásától várjuk, hogy csodát tegyenek.

Hogyan kell(ene) használni?

A PrEP működik, de nagyon sokan rosszul használják, illetve nem úgy, ahogyan kellene. Ugyanis a PrEP alkalmazása mellett is kötelező (lenne) az óvszerhasználat, ugyanakkor a PrEP majdnem mindenkinek egyet jelent a gumi nélküli szexszel.

Ám a PrEP a HIV-en kívül más fertőzések ellen nem véd. Habár folytak és folynak kísérletek egyéb STD-k gyógyszeres megelőzésével kapcsolatban (erről már korábban írtam itt), de ezeket egyelőre „csak” kezelni tudjuk.

A leggyakoribb ellenérv, hogy „de a többi fertőzés gyógyítható” – ez valóban így van. DE: képzeljük el, hogy egy óvszer nélküli PrEP-es aktus után az illető szifilisszel fertőződik, nem jut el orvoshoz, sok másik emberrel szexszel, sok másik lesz szifiliszes, és ők utána sokkal egyszerűbben kapják el a HIV-et (a szifilisz igazoltan „megkönnyíti” a HIV elkapását, de ebbe most nem megyek bele, csak higgyétek el). Tehát egy védekezés nélküli PrEP-es aktus következménye sok új HIV-vel élő lesz, és nagyon nem ez a cél.

A Brit HIV Társaság PrEP-guideline-ja alapján a PrEP alkalmazásának három módja van:

  • folyamatos
  • intermittáló
  • on-demand (event-relatednek is mondják, azaz „szükség szerinti” vagy eseményhez kötött).

Az első (napi 1x tabletta, minden nap) akkor javasolt, ha nem lehet előre kalkulálni, mikor mi fog történni, és folyamatos védelmet szeretnénk. Az intermittáló (másnaponta 1x tabletta, folyamatosan) adagolást szigorúan csak az anális aktusnál találták hatásosnak megelőzés szempontjából, orális aktusnál nem! Az on-demand pedig akkor jön szóba, ha pontosan tudjuk, hogy szombaton buli lesz, vagy benéz egy egy hetes spanyolországi nyaralás… 🙂

A fentieket figyelembe véve mindhárom módszer ugyanolyan hatékony!

Nem utolsósorban pedig, a PrEP alkalmazása rendszeres orvosi felügyelet mellett (lenne) javasolt, hiszen a gyógyszer károsíthatja a veséket (ha valakinek egyébként is van veseproblémája, vagy az életkora miatt csökkent a vesefunkciója), és gátolja a hepatitis B-vírus aktivitását (ami önmagában nagyon jó, de ha a PrEP-et hirtelen abbahagyják, és valakinek hepatitis B-je van, akkor a vírusfertőzés fellángol). Ezen kívül rendszeres HIV- és STD-szűrés szükséges azoknak, akik PrEP-et használnak. Mindezek háromhavonta. Tehát lehet csak úgy bekapkodni a neten rendelt „truvadát”, csak tudni kell, hogy mire érdemes figyelni.

Mi a helyzet itthon? – Beszerzés

Hazánkban néhány száz főre becsülik a szakemberek azoknak a számát, akik PrEP-et használnak. Ők jellemzően olyan homoszexuális férfiak, akik ezzel a módszerrel szeretnének védekezni a HIV-fertőzés ellen. Az, hogy ők honnan jutnak hozzá a készítményhez, érdekes kérdés.

Még mielőtt a beszerzésről beszélnénk, le kell szögezni: Magyarországon a PrEP legális! Teljesen legális, ezt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is megerősítette már 2018-ban. Azóta mi történt? Nem sok. Az orvosok 2020-ban továbbra is vonakodnak felírni, nincs megfelelő tájékozottságuk a megelőző kezelésről, felkészületlenek a megfelelő protokollt illetően.

Habár a PrEP-et egyre több országban finanszírozzák, vagy egyszerűsítik a hozzájutást, Magyarországon hivatalos úton tehát nehéz vagy drága hozzájutni, bár nem lehetetlen. Hazánkban a szakmai protokoll ismeri és leírja a PrEP használatát, noha a gyakorlatban nem igazán jellemző ennek az útnak a használata. PrEP-et hivatalosan két úton lehet beszerezni: Budapesten a Dél-Pesti Centrumkórház Szent László Kórházának infektológiai osztálya foglalkozik a HIV-fertőzött emberekkel, így a PrEP is hozzájuk tartozik, illetve a Belvárosi Orvosi Centrum is nyújt ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat, vidéken pedig szintén a HIV-centrumokban lehet próbálkozni a felíratással, amit csak HIV-re specializált infektológus végezheti, így a lehetőségek itt is elég korlátozottak.

A PrEP helyzete Európában

A PrEP-et a társadalombiztosítás nem támogatja, így aki felíratná, az ki kell fizesse a gyógyszer teljes árát. Ha az eredeti gyógyszert kéri, annak 30 tablettás kiszerelése (havi adag) 145 000 forintba kerül, de a hivatalosan elérhető első generikum ára ennek már csak a fele, mintegy 70 000 forint. Látható, hogy ezek azért olyan költségek, amik meglehetősen elrettentőek pont azok számára, akik egyébként a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a HIV-fertőzés szempontjából.

A leggyakoribb beszerzési mód tehát a puszta költség okok miatt még mindig az országhatárainkon kívülről történő saját beszerzés. Mivel az eredeti gyógyszer szabadalma már lejárt, így számos – jellemzően távol-keleti, indiai – gyártó állít elő tökéletesen ekvivalens készítményeket (ezek azonban teljesen biztonságosak, ezt a Brit HIV Társaság is igazolta több alkalommal).

Ez azt eredményezte, hogy az eredeti 145 000 forintos ár helyett ezek a generikumok havi 10 000 forint alatti összegekért elérhetőek és a legtöbben így is jutnak hozzá. A beszerzés többnyire online történik, az alábbi csatornákon:

PrEP-szűrési csomag a rendelőnkben

Azt hiszem, eléggé világossá tettük, mennyire fontos a PrEP, és mennyire fontos a biztonságos használata.

Pont ezek miatt, rendelőnkben elérhetővé tettünk egy új, PrEP-szűrési csomagot is, ami gyógyszerfelírást ugyan nem biztosít (ezt sajnos nem is tudnám megtenni, mert nem vagyok infektológus), viszont belepakoltunk minden olyan szűrővizsgálatot, amit ajánlott rendszeresen elvégeztetni a PrEP használata mellett, és mindezt elérhető áron, pénzéhség nélkül biztosítjuk.

A végére pedig egy tök hasznos beszélgetős videó Redblekkel és Bereczky Tamással a PrEP-ről:

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.