fbpx
Chlamydia fertőzés

A Chlamydia (klamídia) fertőzés tünetei és kezelése

A Chlamydia trachomatis (ejtsd: klamídia trahomátisz) nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség világszerte, így Magyarországon is a leggyakoribb bakteriális nemi betegség. Viszont egy trükkös fertőzésről van szó, hiszen az esetek közel kétharmadában egyáltalán nem okoz tünetet, viszont fertőzni képes, hosszú távon pedig meddőséget okozhat. Ezért nagyon fontos a baktérium rendszeres szűrése, és a megfelelő kezelés is.

A leggyakoribb, baktérium okozta nemi betegség

Igen, évek óta világszerte vezeti a vonatkozó gyakorisági listákat a Chlamydia, különösen a fiatal korosztályok körében.

Nemi betegségek 2023-ban Magyarországon

Ennek ellenére a fenti magyarországi statisztika kissé félrevezető, hiszen szifiliszből és gonorrhoeából is többet regisztrálnak, mint Chlamydia-fertőzésből. Ez azért van így, mert a Chlamydia az esetek közel 70%-ában teljesen tünetmentes, és tünetek, illetve szűrés híján nem is kerülnek ezek az esetek a statisztikába.

A Chlamydia életkori gyakorisága az EU-ban. Forrás: Európai Járványügyi Központ (ECDC)

Arra még felhívnám a figyelmet, hogy egy szemfertőzést, és a lymphogranuloma venereum nemi úton terjedő fertőzést is a Chlamydia trachomatis okozza, csak a baktérium más törzsei. Ebben a posztban kimondottan a nemi úton terjedő, „klasszikus” Chlamydia-fertőzésekről írok.

A Chlamydia okozta tünetek és szövődmények

A gonorrhoeához hasonlóan a Chlamydia is a férfi húgycsövet, a méhszájat, a torkot, a szemet és a végbélt tudja megfertőzni, ha az érintett testtáj valahogy érintett a szexuális aktusban. Szintén a gonorrhoeához hasonlóan helyi fertőzésről beszélünk, a Chlamyida nem kerül be a véráramba, nem okoz szisztémás, az egész szervezetet érintő fertőzést.

Hatalmas különbség viszont a gonorrhoeához képest, hogy – sokadjára is kihangsúlyozom – az okozott fertőzés az esetek legalább 70%-ában teljesen tünetmentes – még a férfi húgycső esetében is, ahol azért a tripper 90%-ban tüneteket okoz.

Ha okoz tünetet a Chlamydia, akkor férfi húgycső esetén kevés, vízszerű váladék ürül belőle, méhszáj-fertőzés esetén alhasi fájdalom, pecsételő vérzés, esetleg hüvelyfolyás jelentkezhet. Ha a baktérium a torokba kerül, akkor torokgyulladást, végbélben fájdalmas székletürítést, alhasi görcsöket, a szemben pedig kötőhártya-gyulladást okoz.
Ezek a tünetek általában a megfertőződés után 2-4 héttel jelentkeznek.

Fontos, hogy várandósok esetében a baktérium szülés közben átadható az újszülöttnek, akinél tüdőgyulladást okozhat!

A Chlamydia fontos és súlyos szövődményeket okozhat: kezelés nélkül méhszáj-fertőzés esetén a nők 30%-ánál kismedencei gyulladáshoz vezethet, ami meddőséget, méhen kívüli terhességet okozhat. Egy másik, ritka, de hasonlóan fontos szövődmény az úgynevezett reaktív izületi gyulladás. Emögött egy bonyolult, immunrendszeri mechanizmus áll, és a fertőzöttek 1%-át érinti csupán, mégis, fiatalok izületi gyulladása hátterében mindig vizsgálni kell a Chlamydia jelenlétét!

Hogyan lehet/kell diagnosztizálni?

A Chlamydia olyan értelemben speciális baktérium, hogy önmagában nem életképes, szükséges van egy másik szervezetre, illetve élő sejtre a szaporodáshoz, így rutin tenyésztési eljárással nem kimutatható!

A jelenleg egyetlen elfogadott módszer a baktérium PCR-alapú kimutatása. Még mindig gyakran találkozom főleg privát laborokból származó olyan Chlamydia-leletekkel, hogy ELISA, EIA vagy immunfluoreszcens (IF) módszerekkel történt a baktérium szűrése. Ez 2023-ban rendkívül elavultnak számít, és nem fogadható el hiteles eredménynek!

Létezik vérvizsgálat (antitest-vizsgálat) a Chlamydia kimutatására, de ezt sem használjuk a „klasszikus”, nemi úton terjedő Chlamydiák esetében (más fertőzési formák esetében részben elfogadott a használatuk), önmagában erre diagnózist alapozni szintén nagy hiba.

Nem utolsó sorban pedig nagyon fontos a szexuálisan aktív egyének rendszeres szűrővizsgálata Chlamydia irányában (is), még akkor is, ha tünetmentesek, a szexuális szokásoknak megfelelő mintavételi hely figyelembe vételével!

Röviden a kezelésről

A Chlamydia kezelése egyszerű, olyan antibiotikummal, ami az élő sejtekben levő baktériumokra van hatással. Ez általában azithromycin vagy doxiciklin szokott lenni (utóbbit használjuk a doxyPEP nevű megelőzési módszer esetében, ami Chlamydia ellen is jól működik), a választást a beteg preferenciái és a fertőzés helye döntik el általában.

Forrás: 2015 European guideline on the management of Chlamydia trachomatis infections – IUSTI
Chlamydia infection-Annual Epidemiological Report for 2019 – ECDC

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.