fbpx
exc-5debc7c59778c378d7abf1a4

Így nem fog kiszáradni a bőre télen

Kiszáradt, berepedező, húzódó bőr a kezeken vagy az arcon: majdnem mindenkinek ismerős a téli időszakban. Ilyenkor csökken a levegő páratartalma, amit beltéren a fűtés még jobban fokoz, ráadásul a szél vagy egy (jónak gondolt) fürdőzés a kádban még tovább szárítja a bőrt. Mutatom, mit tud tenni ellene, vagy hogyan tudja a már kialakult tüneteket eltüntetni.

Kesztyű és kézkrém

A két legjobb barátja a kiszáradásra hajlamos bőrnek télen. A kesztyű meggátolja, hogy a hideg, száraz levegő közvetlenül találkozzon a bőrünkkel, ezért ez elengedhetetlen kelléke a száraz kezek elleni küzdelemnek. Azonban vigyázat: a gyapjú(kesztyű) tovább tudja rontani az atópiás ekcéma tüneteit, erre érdemes figyelnie az érintetteknek!
Egy jó, zsírokban gazdag kézkrém ugyanilyen fontos. Az a tapasztalatom, hogy a drogériákban kapható fancy kézkrémek és testápolók – kevés kivételtől eltekintve – nem képesek kellően visszazsírozni a bőrt. Ennek az az oka, hogy az ilyen termékeknél fontos szempont a gyors beszívódás és a könnyű, kellemes textúra, azonban ezt nem lehet elérni megfelelő mennyiségű lipidtartalom nélkül. Nem azt mondom, hogy mindenkinek tocsognia kell a vazelinben (ami egyébként remek bőr- és ajakápoló, és nem, nem veszélyes csak azért, mert kőolaj-származék), de tény, hogy sokan nem szeretik a zsíros krémeket. Mi a megoldás?

Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a gyógyszertári krémeket: biztonságosak, olcsók, és számos bőrprobléma megoldásában a csilivili kozmetikumok nem képesek velük felvenni a versenyt. Ez elmondható a száraz bőr esetében is. Tehát: tessék választani egy viszonylag jól felszívódó patikai krémet, ami kellően zsírozza a bőrt, de nem tartalmaz irritáló összetevőket (pl. cremor aquosus, unguentum stearini), ezt bekészíteni az éjjeliszekrényre, és lefekvéskor minden alkalommal használni, amikor már nem nyúlunk a telefonért vagy a távirányítóért. A hatás nem gyors, de garantált!

Fürdés helyett tusolás, de nem akárhogy

Paradox módon minél többet és hosszabb ideig éri a bőrünket víz, annál jobban kiszárad. Ez azért van, mert a víz “kioldja” a bőr hámjából azokat az anyagokat, amik vizet kötnének meg: ezek nélkül a bőr hajlamosabb a kiszáradásra, ráadásul minél melegebb a víz, annál “hatásosabb” a kioldódás. Tehát a hosszú, forró fürdők a hidratált bőr ellen dolgoznak. Ezért a téli időszakban a rövid, minél kevésbé meleg vizes tusolás a legelőnyösebb.

Azt talán sokan tudják, hogy a hagyományos szappanok szárítják a bőrt, ezeket el kell felejteni a száraz bőr ápolása során. Az olajos tusfürdők (amik az átlátszó flakonban tényleg úgy néznek ki, mint az étolaj) viszont remekül hidratálnak, ezeknek érdemes adni egy esélyt. Ha ez sem lenne elég, akkor jön a jól bevált mosdókrém – a kisgyerekes szülők talán ismerik, hivatalos neve unguentum hydrophilicum nonionicum. Csak ezt használni tusfürdő helyett nem egy leányálom, mert szokatlan az állaga nedves bőrön, viszont egy szuper ötlettel ki lehet belőlük hozni a legjobbat. Használják a megszokott tusfürdőt mosakodáshoz, majd miután ezt leöblítik, de a bőrük még nedves, akkor vigyék fel a mosdókrémet a hidratálni kívánt területre, utána pedig ezt is öblítsék le. Törülközni pedig “tapogató” mozdulatokkal kell a dörzsölés helyett, hogy a vizet óvatosan itassuk fel, a bőr mechanikai irritációja nélkül.

És mi van az arcbőrrel?

Bizony, télen a kezünk mellett általában az arcunk látszik még ki a meleg ruházat alól. Gyakran elmondható, hogy még az egyébként zsíros arcbőrűek arca is hajlamosabb a kiszáradásra ebben az időszakban. Tehát ilyenkor érdemesebb nekik is zsírosabb, gazdagabb kozmetikumot választani.

És hogyan válasszunk? Remélem, a blogom olvasói már tudják, hogy a lipid alapú kozmetikumok (krém, kenőcs, olajos szérum) zsíroznak, a vizes alapúak (gél, fluid, vizes szérum) pedig szárítanak. A kettő között egyensúlyoznak a lotionök, vagy tejek. Egy jó kozmetikum-márkánál figyelnek arra, hogy a bőrprobléma megoldására szánt hatóanyag különböző formákban (pl. retinol krémben és lotionben is) elérhető legyen, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Tehát egy zsírosabb arcbőr esetén is nyugodtan megpróbálhatunk nappalra egy lotiont, éjszakára pedig akár egy krémet is használni, hogy elkerüljük a túlzott kiszáradást.
Ugyanakkor ne feledjük el, hogy az ajkainkat is zsírozni kell, illetve télen is van UV-sugárzás (különösen, ha hó fedi a tájat, ez ugyanis sokszorosan visszaveri és szétszórja az ultraibolya-sugárzást – ugye Ön is barnult már le síelés közben?!). Tehát a fényvédős kozmetikumokat ne tegyük el a fiók mélyére nyárig.

Forrás: saját, részben személyes, részben szakmai tapasztalatom a bőrgyógyászatban 🙂

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában