exc-5d90aadf4833542b0659de3b

STD-szűrési útmutató: kinek mit és milyen gyakran?

Hiánypótló összefoglaló következik: táblázatos, egyszerűen értelmezhető formában gyűjtöttem össze, hogy kinek milyen fertőzést és milyen gyakran érdemes szűretnie. Napi szintű forgatókönyv, hogy a páciens a rendelőben STD-szűrést kér, és nyilvánvalóan az orvostól vár tanácsot, hogy mi (és nem mellesleg honnan) legyen szűrve.

A jó nemi gyógyász a szexuális szokások előzetes ismerete vagy felmérése alapján hozza meg az utóbbi döntéseket. Előfordul azonban, hogy az orvos nem tesz fel ilyen irányú kérdéseket, vagy a páciens nem tud, vagy nem akar, őszintén válaszolni.

Az ilyen helyzetek megelőzésére hoztam létre azt a hazánkban általam mindenképp hiánypótlónak gondolt táblázatos összefoglalót, amely alapján mindenki kényelmesen, otthon el tudja dönteni, hogy kell-e neki STD-szűrés, és ha igen, mit tartalmazzon a szűrési csomag.

A táblázat magját a British Association for Sexual Health and HIV 2015. évi hivatalos ajánlása képezi, de hozzátettem az elmúlt évek legújabb kutatásai alapján érvényes evidenciákat, illetve a személyes szakmai tapasztalatomat is. Talán akad néhány idegennek tűnő kifejezés a táblázatban, ám a transgender, chemsex vagy fisting fogalmának ismerete nélkül nincs XXI. századi nemi gyógyászat!

Hangsúlyozom, hogy a táblázat csak egy tünetmentes páciens esetére vonatkozik: tünetek esetén mindig célzottan szűrünk, és ez abszolút az orvos kompetenciája kell, hogy legyen.

Sőt! A táblázat alapján egy online applikációt is kifejlesztettünk, ahol néhány egyszerű, a szexuális szokásokra vonatkozó kérdésre válaszolva megtudhatja, Önnek személyesen milyen vizsgálatok javasoltak. Próbálja ki!

Ha a táblázat böngészését követően úgy gondolja, hogy tényleg kell az az STD-szűrés, akkor ne habozzon: a rendelőmben elérhető szűrési csomagok részben pont a táblázat alapján lettek megalkotva, az igényeknek megfelelően, és ráadásul költséghatékonyan!

forrás: 2015 BASHH CEG guidance on tests for Sexually Transmitted Infections

Megosztom:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: print
Print
Megosztás itt: email
Email
Az első magyarországi YouTube-csatorna bőrgyógyászatról és nemi gyógyászatról
vlog
Friss blogbejegyzések, hírek, rendelőm akciói elsőkézből, hírleveleimből
hírlevél

Hasonló posztok a témában

Rendelőnkben korábban a COVID-19 miatt bevezetett biztonsági intézkedéseinket továbbra is betartjuk!