fbpx
exc-5c50143f70a6ad51e37a12a8

10+1 masszív tévhit a HPV-ről – és cáfolatuk!

Több év nemi gyógyászati tapasztalattal a hátam mögött bátran kijelenthetem, hogy a HPV a leginkább félreértett szexuális úton terjedő fertőzés. Egy olyan önkényes gyűjtés következik most, amiket az érintettek a leggyakrabban állítanak (mert olvasták vagy hallották valahol), és amikkel én is a legtöbbször találom szemben magam a rendeléseimen. Le a tévhitekkel!

A HPV csak a nőkre veszélyes.

Nem igaz, mert habár valóban ez a vírus felel a méhnyakrákok 99%-áért, de ménhyakon kívül a végbélben, a fej-nyak régióban és a péniszen is tud daganatot okozni. Plusz, a férfiak ugyanúgy hordozhatják a vírust, mint a nők.

A HPV fertőzés egy életre szól és halálos.

Nem igaz, mert egy egészséges immunrendszer a HPV fertőzések 98%-át legyőzi 6-12 hónapon belül. Daganatot pedig csak az úgynevezett magas rizikójú típusok tudnak okozni, és azok is több éves fennállás után! Lehet elhúzódó a fertőzés, ha például a pár nem védekezik óvszerrel, mert akkor folyamatosan oda-vissza adogatják a vírust, tehát lesz utánpótlása a fertőzésnek, hiába gyógyulna meg a régóta meglévő.

A HPV oltás veszélyes és felesleges.

Az egyik legkárosabb tévhit, hiszen a HPV oltást már több millió ember kapta meg a világon, és többször igazolták, hogy a róla szóló negatív mendemondák álhíreken vagy áltudományos eredményeken alapulnak. A ma elérhető legmodernebb HPV-oltással a HPV-fertőzések kb. 85%-a kivédhető, és gyakorlatilag egy daganatmegelőző oltásnak tekintjük! Ezt jelzi az, hogy egyre több ország beveszi a fiatalkorban adandó kötelező védőoltások körébe.

Amíg HPV-m van, nem lehet oltani.

Azért nem igaz, mert a meglévő HPV-fertőzés ellen zajló immunválasz és a HPV-oltásra adott immunválasz semmilyen módon nem befolyásolja egymást. Egész egyszerűen időt nyerünk, ha minél előbb elkezdjük az oltási sort, amit “HPV-pozitívan” is meg lehet, sőt, meg kell kezdeni!

A HPV oltás előtt HPV szűrés kell, mert az oltás nem hatásos azokkal a típusokkal szemben, amikkel már megfertőződtem.

Részben megválaszoltam fent: az oltást azért adjuk, hogy megelőzzük a HPV-fertőzést. Mivel a HPV-fertőzések 98%-át az immunrendszer legyőzi, utána mindenki “tiszta lappal” kezd, azaz bármikor bármilyen HPV-vel újra tud fertőződni. Ezért felesleges az oltási előtti HPV-szűrés, illetve ha ehhez kötik az oltás beadását.

HPV-m van a méhnyakamban, úgyhogy biztos van máshol is.

Közel sem biztos, hiszen a HPV mindig abban az egy pontban okoz fertőzést (a hámban), ahová a vírus került, és nem terjed szét a szervezet összes sejtjébe, mint pl. a HIV. Tehát, ha csak egy helyen van HPV-fertőzés, még nem biztos, hogy máshol is lehet, de szexuális szokásoktól függően előfordul.

Szeretnék a szájüregből HPV-t szűretni. Javasolt?

A tudomány mai állása szerint, habár a HPV okozhat a fej-nyak régióban daganatot, de a szájüregi szűrés rutinszerűen nem javasolt. A helyzet ugyanaz, mint amikor a HPV-t egyéb, egyébként tünetmentes területről szűrjük: ha pozitív az eredmény, akkor tudjuk, hogy hordozzuk a vírust, de kezelést továbbra sem lehet alkalmazni. Egyébként a HPV és az orális szex kapcsolata az egyik legkevésbé ismert terület a tudomány számára ebben a témában.

Azt mondták, szőrtelenítsem az intim testtájakat, hogy a kondilómák jobban látszódjanak.

Igazából szigorúan tilos addig bármilyen módon szőrteleníteni, amíg valakinek HPV-okozta nemi szemölcse (kondilómája) van. A legtöbb szőrtelenítő (penge, trimmelő, epilátor) mikroszkopikus sebeket ejt a bőr felszínén, és ezeket az eszközöket a bőrön húzva tovább lehet terjeszteni a fertőzést! Egy gyakorlott nemi gyógyászt nem akadályozza meg a fanszőrzet abban, hogy észrevegye a szemölcsöket.

Kérek egy HPV-szűrést a partneremnek is, hogy megtudjam, kitől fertőződtem meg.

Ezt sajnos a HPV-szűrés eredménye nem tudja megmondani, mint ahogy a fertőződés lehetséges időpontját sem. Egyrészt, a HPV lappangási ideje több hónap is lehet, ennyi idő után válik egyáltalán kimutathatóvá. Másrészt, az immunrendszer le tudja győzni még az előtt, hogy kimutatható lenne. Magyarul, ha van egy 3 hónapja együtt levő pár, és mindkettő különböző HPV-t hordoz, akkor az még az előéletükből származik, és nem egymástól.

Járok nőgyógyászhoz meg rákszűrésre, az elég, nem?!

Nem! A méhnyakból végzett rákszűrés nem ugyanaz, mint a HPV-szűrés (és ritkán végzik el egyszerre a kettőt): pontatlanabb, és akkor válik pozitívvá, ha már vannak elváltozott sejtek, azaz későn (pláne, ha 2-3 évente végzik csak el). A HPV-szűréssel megtalált magas rizikójú HPV-típus már ráirányítja a figyelmet arra, hogy gond lehet, és önmagában azt jelenti, hogy gyakrabban kell méhnyakrák-szűrésre járni, sőt, már olyan szűrőmódszerek is elérhetőek, amik a HPV-szűréssel egy időben vett mintából kimutatják, hogy a sejteken belül van-e nyoma daganatos átalakulásnak.

A végbélnyílásnál voltak kondilómák, de azokat kezelték. Ez elég, nem?!

Nem, mert a HPV a végbélcsatornában és végbélben is tud fertőzést okozni, tehát ha a végbélnyílásnál van HPV, akkor ki kell zárni, hogy az ánuszban nincs-e, sőt, javasolt a proktológiai vizsgálat is. Nem mellékes tény, hogy HIV-vel élő férfiak körében a végbél-daganat vezető halálok, és ezek nagy részét a HPV okozza!

Nemrég egyébként készítettem egy videót a HPV fertőzésről, ahol ennél sokkal bővebben foglalkozom a témával. Ajánlom megtekintésre 🙂

Forrás: https://www.uptodate.com/contents/human-papillomavirus-infections-epidemiology-and-disease-associations?search=hpv&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.