fbpx
exc-5d0dd6dbdb9e920001b4d73b

Ártalmatlan bőrtünetek a nemi szerven

Ha valaki észrevesz valami szokatlan kiütést a nemi szerv bőrén, általában pánikba esik, és rögtön arra gondol, ez biztos valamilyen nemi betegség tünete lehet. Gyakran elfelejtjük, hogy “koronaékszereink” bőre is majdnem ugyanolyan felépítésű, mint a bőrünk máshol a testünkön. Így itt is megjelenhetnek piros foltok, pattanások, anyajegyek, stb., amelyek miatt nem aggódnánk, ha mondjuk a karunkon lennének.

Most mégis azokat a tüneteket gyűjtöttem össze, amik viszonylag gyakoriak és általában megijesztik az embereket. A képek a szenzitív tartalom miatt a poszt végén találhatók.

Papillomatosis penis/vulvae

Hívják őket pearly penile papules-nak is, ha a péniszen vannak. Teljesen ártalmatlan apró “kinövések” a makk peremén, illetve nőknél a hüvelybemenet körül. Semmi közük a HPV-hez, és teendő sincs velük. Talán megnyugtató a tény, hogy az emberek kb. 50%-ánál vannak jelen ilyenek. Az eltávolításuk általában nyögvenyelős, és fennáll a hegesedés veszélye, ezért jobb nem bolygatni őket.

Angiokeratomák

Lebutítva éranyajegynek is lehetne hívni őket. Általában a herezacskó, illetve a nagyajkakon fordulnak elő ezek a tűszúrásnyi, általában sötétlila pöttyök. Nem jeleznek betegséget, kivéve akkor, ha extrém sok (értsd: több mint 100) van belőlük, ez ugyanis egy ritka genetikai betegség tünete lehet.

Faggyúmirigyek

Fordyce-foltoknak is hívják őket. Túl nagyra nőtt, vagy túl felszínes faggyúmirigyek, ennyi. Általában sárgásak, 2-3 mm átmérőjűek, nyálkahártyán laposak, a bőrön kicsit kiemelkedhetnek, néha szőrszál is nőhet ki belőlük. Ha begyulladnak, akkor pattanás lehet belőlük, ebből a nemi szervek területén könnyen alakulhat ki ciszta, ami csupán esztétikai problémát okoz.

Nyirokér-gyulladás

Általában férfiaknál látható, a makk alatt a bőrön megjelenő spagetti-szerű megvastagodás. Leggyakrabban fokozott fizikai igénybevételt követően alakul ki, és magától elmúlik, kezelést nem igényel.

Pigmentfoltok

Ha sok van belőlük, melanosisnak is hívják. Önmagában ártalmatlan, de folyamatos kontrollt igényel, mert nehéz észrevenni, ha valamelyik folt elkezd megváltozni: ez rosszindulatú folyamatra is utalhat. Erősen javasolt, hogy legalább évente digitális anyajegyszűrés keretében az adott évi “állapot” rögzítésre kerüljön, így könnyű követni a változást.

A képek forrása a dermnetnz.org, ill. ettől eltérő esetben a képaláírásban megjelölve.

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.