fbpx
exc-56e7eab627d4bd9ffa96eedd

„Ez mi?” – blikkdiagnózis okostelefonon

Ugye ismerős? Kényelmesnek és kézenfekvőnek tűnik, amikor bőrtüneteinkről képet készítünk, és ez alapján várunk diagnózist, akár egy sms/mms formájában. Persze a kép alatt ott az elmaradhatatlan kérdés is: ez mi? Aki ismer, az tudja, hogy általában nem szeretek egy kép alapján kórismét felállítani. (Elismerem, néha a szükség törvényt bont.) Elmagyarázom, mi ennek az oka.

A jó bőrgyógyász nem csak néz…

A laikusoknak egy bőrtünet csupán látvány, valami csúnya, nem odaillő, zavaró – rosszabb esetben más tünetek is társulhatnak ehhez. Pedig egy bőrtünet ettől sokkal több. Természetesen a látvány az elsődleges, de egy jó bőrgyógyász meg is tapintja a tüneteket. Ezen kívül a bőrtünetek általában viszonylag gyorsan változnak, dinamikájuk, történetük van. Igazából viszonylag kevés olyan bőrbetegség létezik, ahol valóban működik az úgynevezett blikkdiagnózis, vagyis amikor a kórisméhez elég a tünetekre csak ránézni – sokan azt gondolják, ez minden esetben működik. 

Ezen kívül, sokszor egy bőrtünet már másnapra teljesen máshogy néz ki, ami önmagában értékes információ lehet, ha jó diagnózist akarunk felállítani. Nem egyszer előfordul, hogy jómagam is megkérem a pácienst, jöjjön vissza 1-2 nap múlva, mert addigra egy banálisan kinéző „kiütés” olyan jellegzetességeket mutathat, ami egyértelművé teszi, mivel állunk szemben. A dolgon csak ront, ha ugyanazzal a panasszal kétségbeesésünkben minden nap más-más bőrgyógyászhoz rohanunk, hiszen, pont a fentiek alapján, nagy valószínűséggel minden nap más-más véleményt fogunk hallani.

Az élete is múlhat rajta

És ha már az okostelefonoknál és a bőrtünetek fényképezésénél tartunk, egy dologra felhívnám a figyelmet, ami a legrosszabb esetben az életünkbe is kerülhet. Számos alkalmazásról hallani mostanában, amelyek azt hirdetik magukról, hogy melanomát szűrnek, pusztán egy fénykép alapján. Akármennyire egyszerűnek és olcsónak tűnik is, sajnos ez kuruzslás, és semmi esetben sem szabad bedőlni a csábításnak. A melanoma, azaz a bőr festéksejtes rákjának a szűrését kizárólag bőrgyógyász végezheti, egy dermatoszkóp (speciális kézi nagyító saját fényforrással) segítségével. És a fentiek ebben az esetben is mérvadóak, azaz: a látvány mellett itt is van tapintási lelet és kórtörténet. Ezen kívül, ha valóban felmerül a gyanú, akkor ott helyben van lehetőség a sebészi kimetszés megszervezésére, ami időben elvégezve életet menthet. 

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában