fbpx

A Chlamydia (klamídia) fertőzés tünetei és kezelése

Chlamydia fertőzés

A Chlamydia trachomatis (ejtsd: klamídia trahomatisz) nevű baktérium által okozott nemi úton terjedő betegség világszerte, így Magyarországon is a leggyakoribb bakteriális nemi betegség. Viszont egy trükkös fertőzésről van szó, hiszen az esetek közel kétharmadában egyáltalán nem okoz tünetet, viszont fertőzni képes, hosszú távon pedig meddőséget okozhat. Ezért nagyon fontos a baktérium rendszeres szűrése, és a megfelelő kezelés is.

DoxyPEP – nemi betegségek megelőzésére esemény utáni tabletta

A doxiciklin nevű antibiotikumot régóta használjuk néhány nemi úton terjedő fertőzés kezelésére. Azonban az utóbbi években több vizsgálat is igazolta, hogy ez az antibiotikum néhány, baktériumok által okozott nemi betegség megelőzésre is alkalmas. Mutatom, hogy hogyan és miért.

Majomhimlő – ezt tudjuk róla & Gy.I.K.

A majomhimlő egy úgynevezett zoonózis (állatokról emberre átterjedhető fertőzés), ami a feketehimlőhöz hasonló tüneteket tud okozni, ám súlyossága messze elmarad attól. Afrikában eddig is jelen volt a vírus, és okozott emberi fertőzést, 2022. májusában azonban a világ több országából jelentettek eseteket, Európából is.

Szifilisz – tünetek, felismerés és kezelés

A sziflisz vagy vérbaj egy rég eltűntnek gondolt nemi betegség – a legtöbb beteg megrökönyödik, hogy van még szifilisz a 21. században?! Pedig van, a felismerése és a kezelése pedig viszonylag egyszerű, és maradéktalanul meg lehet gyógyítani. A gond pont az, hogy még orvosok is ritkán gondolnak a tünetek alapján arra, hogy valakinek szifilisze lehet…

Húgycsőfolyás, alhasi fájdalom: ez (is lehet) a gonorrhoea

A gonorrhoea (tripper vagy kankó néven is ismert) egy bakteriális nemi úton terjedő fertőzés. Általában a nemi szerveknél okoz tüneteket, de szexuális szokásoktól függően kerülhet torokba, fenékbe, sőt, a szembe is. Mivel rengeteg tévhit kering róla az interneten, és kevesen vannak tisztában a fertőzés, illetve a szűrés jelentőségével, ezért a tisztánlátást segítendő beszéljünk egy kicsit a gonorrhoeáról!

A nemi herpesz tünetei és menedzselése – Fájdalmas sebek a nemi szerven

genital herpes

A nemi herpesz (vagy herpes genitalis) egyike a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzéseknek. A fájdalmas, égő bőrtünetek, amiket okoz, illetve a tény, hogy a herpeszt okozó vírustól a szervezet nem képes megszabadulni, az egyik legkellemetlenebb STI-k közé emeli ezt a fertőzést.
Ebben a posztban igyekszem az összes fontos és hasznos információt összegyűjteni és átadni, amit tudnia érdemes az érintetteknek, illetve a szexuális egészségükre tudatosan odafigyelőknek is.

A PrEP helyzete Magyarországon – UPDATE 2024.

A PrEP-ről, illetve annak magyarországi használatáról szóló blogposztot először 2018-ban írtam meg és tettem közzé. Azóta történt néhány változás, frissülés, óvatosan fogalmazva előrelépés is a témában hazánkban, de egy elmondható: még mindig kevesen vannak tisztában azzal, és sok a tévhit arról, hogy mire jó a PrEP, és főképp, hogy hogyan lehet itthon biztonságosan hozzájutni és […]

Csatlakoztam az EESZT-hez – mit jelent ez Önre nézve?

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (röviden EESZT) még az is hallott, aki nem jár orvoshoz. Ez az a felhőalapú, vagy e-egészségügynek is nevezett rendszer, ami megkönnyíteni hivatott a betegek és az orvosok életét is. Bővebben egyébként a rendszerről itt: https://e-egeszsegugy.gov.hu/lakossagi-szolgaltatasok. Az állami kórházak, rendelők már rég csatlakoztak, azonban a magánorvosoknak és -rendelőknek 2020. január 1-ig […]

STD-szűrési útmutató: kinek, mit és milyen gyakran?

Hiánypótló összefoglaló következik: táblázatos, egyszerűen értelmezhető formában gyűjtöttem össze, hogy kinek milyen fertőzést és milyen gyakran érdemes szűretnie. Napi szintű forgatókönyv, hogy a páciens a rendelőben STD-szűrést kér, és nyilvánvalóan az orvostól vár tanácsot, hogy mi (és nem mellesleg honnan) legyen szűrve. A jó nemi gyógyász a szexuális szokások előzetes ismerete vagy felmérése alapján hozza […]

A rendelőm Béta Klinika lett, a rendelő honlapja pedig a betaklinika.hu oldalon érhető el.