fbpx
exc-5da8aa41aede156263138141

Lichen sclerosus: piros és fehér foltok a nemi szerven:

Valljuk be: a legtöbben frászt kapnak, ha észrevesznek bármilyen bőrtünetet a nemi szervükön. És habár kevés olyan bőrbetegség van, ami komoly problémát tud okozni a látványon vagy a kellemetlenségen kívül ezen a területen, a lichen sclerosus (LS) bizony ilyen. Összefoglalom, mit kell tudni erről a kimondottan a nemi szervek bőrén jelentkező betegségről.

Régen lichen sclerosus et atrophicusnak hívták, és LSA-nak rövidítették

A betegség az esetek 90%-ában valóban a nemi szerv bőrét érinti, a fennmaradó esetekben pedig bárhol előfordulhat a kültakarón. És hogy miről van szó? Nos, a betegség pontos hátterét még nem sikerült tisztázni, valószínűleg egy autoimmun jellegű gyulladásról van szó (egyébként gyakran társul hozzá más autoimmun betegség is, de erről később), amit helyi irritáló tényezők (pl. pangó vizelet), sérülések, vagy a hormonháztartás változásai provokálhatnak, illetve ronthatnak.

A nők esetében régebben hívták kraurosis vagy atrophia vulvae-nak, illetve sokáig lichen sclerosus es atrophicus volt a neve. És valóban, az elnevezésben található sclerosis vagy sclerosus szó utal a betegség lényegére: a gyulladás ugyanis az esetek kb. 80%-ában a kötőszövet heges átépüléséhez vezet, és ez bizony maradandó lehet. Ez gyakran okozza nőknél a kisajkak felszívódását és a hüvelybemenet szűkületét, illetve férfiaknál a fityma- vagy a húgycsőnyílás szűkületét, hiszen a betegség a külső nemi szervek bőrét érinti a leggyakrabban.

lichen sclerosus tünetei
A lichen sclerosus tünetei női nemi szerven, közelről. Forrás: https://www.asccp.org

Nőknél is, férfiaknál is, gyerekeknél is

A lichen sclerosus háromszor gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Sőt, gyermekeknél is előfordulhat: a betegség a kamaszkor előtt, illetve (nők esetében) a változókort követően a leggyakoribb. Előbbi esetben egyébként, mivel a bőrtünetek gyakran bevéreznek, utánozhatja a szexuális bántalmazás klinikai jeleit, erre mindig gondolni kell!

Nagyon fontos, hogy LS-hez gyakran társul más autoimmun betegség is, például pajzsmirigy-gyulladás, vérszegénység vagy diabétesz, ezek szűrő jellegű vizsgálatát több szakmai irányelv is javasolja. A másik nagyon fontos tény, hogy a (kezeletlen!) LS talaján a betegek 0,5-1%-ánál rosszindulatú daganat alakulhat ki a bőrön – ezért nagyon fontos az időben felállított diagnózis és -megkezdett kezelés, illetve a rendszeres kontrollvizsgálat. Férfiaknál gyakran egy egyszerű balanitisnek gondolják, ami tovább tudja késleltetni a megfelelő diagnózist.

A tünetek fehéres, időnként vöröses, gyulladt jellegű, éles határú foltok képében indulnak. Ezek – mivel a bőr a gyulladás helyén hegesedik, elvékonyodhat – gyakran berepednek, bevéreznek. Fontos kiemelni, hogy kezelés nélkül a bőrtünetek kiterjedése szép lassan növekszik, azonban mindig csak a bőrön marad. A tünetekről készült olykor ijesztő vagy drasztikus képeket szándékosan nem szúrtam be: a Google keresőjében mindenki meg tudja találni, ha szeretné.

A lichen sclerosus kezelése

Rendkívül fontos, hogy egy gyakorlott bőrgyógyász csupán a tünetek alapján is fel tudja állítani a diagnózist, szövettani vizsgálat csak akkor szükséges, ha rosszindulatú folyamatra (is) van gyanú.

A kezelésben, mivel autoimmun betegségről van szó, a helyileg adott kortikoszteroidok az elsőként választandóak. Ezeket lehet helyettesíteni egyéb (ún. calcineurin-gátló hatású) gyulladáscsökkentő készítményekkel, azonban ezek ára jóval magasabb az előzőeknél, ez pedig fontos szempont, tekintettel arra, hogy a kezelést több hónapon keresztül, elhúzódóan kell alkalmazni. Igen, jól olvasták: akár több évig is szükség van szteroidos készítmények alkalmazására, azonban számtalanszor igazolták, hogy ez teljesen biztonságos, és nem okoznak mellékhatást sem.

Gyakran tapasztalom a mindennapi gyakorlatban, hogy az orvos vagy a beteg nem meri elhúzódóan alkalmazni a megfelelő kezelést (vagy nem tudja, hogy elhúzódóan kell…), így azonban azt kockáztatják, hogy a tünetek terjednek, hegesedést okoznak, vagy daganathoz vezetnek. A másik döntő tényező, hogy a betegeknek nem túl gyakran (6-12 havonta), de rendszeresen javasolt kontrollvizsgálaton jelentkezni, épp a fentiek miatt.

Nyilvánvalóan fontos a helyi hajlamosító tényezők (pl. vizeletpangás) kiiktatása, amennyiben lehetséges, illetve a beteg megnyugtatása, hogy nem nemi betegségről van szó és nem is fertőzésről. Ugyanakkor a régebben, vagy főleg nőgyógyászok által alkalmazott, nemi hormont (ösztrogént) tartalmazó készítmények adása nem javasolt, ahogyan a tünetek sebészi megoldása, műtétje sem, csak nagyon indokolt esetben.

Forrás: Evidence‐based (S3) Guideline on (anogenital) lichen sclerosus (2015.), Vulvar lichen sclerosus on UpToDate

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában