fbpx
exc-5dd3b1e362cbaa29569ab25b

Csatlakoztam az EESZT-hez – mit jelent ez Önre nézve?

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térről (röviden EESZT) még az is hallott, aki nem jár orvoshoz. Ez az a felhőalapú, vagy e-egészségügynek is nevezett rendszer, ami megkönnyíteni hivatott a betegek és az orvosok életét is. Bővebben egyébként a rendszerről itt: https://e-egeszsegugy.gov.hu/lakossagi-szolgaltatasok. Az állami kórházak, rendelők már rég csatlakoztak, azonban a magánorvosoknak és -rendelőknek 2020. január 1-ig nem kötelező a belépés.

A napokban rendelőmet is csatlakoztattam az EESZT-hez, hiszen januártól amúgy is kötelező lesz, és a rendszernek van egy csomó előnye, ami tényleg megkönnyíti a betegellátást. Vannak azonban olyan részei is, amit mind a betegek, mind az orvosok felemásan fogadnak – és erről egyre több kérdést is kapok a páciensektől. Szóljon ez a blogposzt arról, hogy mi változik a rendelőmben, mire számíthat egy EESZT-kompatibilis bőrgyógyászati és nemi gyógyászati rendelés során?

  • E-recept-írás. Igen, ez az EESZT egyik legjobb és legkényelmesebb szolgáltatása. Vége a papír alapú receptek írásának, a “majd a fejlécet töltse ki a patikában” utasításnak, a nyomtatással való bénázásnak. Innentől kezdve a recept az elektronikus megírást követően bekerül a felhőbe, és TAJ-kártya, illetve személyazonosító igazolvány birtokában bármelyik patikában kiváltható, hiszen a patika a saját online rendszerében látja a felírt vényt. Ha a páciens kéri, a felírásról igazolást papír alapon ki lehet állítani, de ez nem szükséges a gyógyszer kiváltásához. Ugyanakkor a receptírás továbbra is orvos-beteg találkozáshoz kötött. Nem lehet csak egy telefon vagy e-mail alapján senkinek receptet felírni, különösen, ha korábban még sosem járt nálam. Egy gyógyszer hosszútávú alkalmazása pedig mellékhatásokkal járhat, ezért a régóta alkalmazott szereknél az új adag kiváltását jó, ha megelőzi egy orvosi konzultáció.

  • Papírmentes rendelő. Majdhogynem teljes mértékben, ha a fentiek mellett figyelembe vesszük, hogy a számlákat is elektronikus formában állítjuk ki. Azért ez szerintem elég menő (pláne, hogy így távozáskor simán kezet lehet fogni a pácienssel, mert a táskáját/kabátját tartó egyik keze mellett a másikban nem lesz ott az ambuláns lap+számla+3 recept trió :))

  • És a nemi betegségek? Igen, ez az egyik legnagyobb dilemmája a legtöbb betegnek: mindenki számára láthatóvá válnak a hiperérzékeny egészségügyi adatok? Nos, nem! Az EESZT alapbeállítása szerint a pszichiátriai, az addiktológiai (függőséggel kapcsolatos), a HIV/AIDS és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos adatok csak az adott szakterület szakorvosa előtt lesznek láthatóak. Tehát egy nemi gyógyász láthatja, hogy nemi gyógyászati szempontból mi történik a beteggel, de egyébként akár az összes adat hozzáférhetősége letiltható. Azt, hogy a rendelőmben megjelenő páciens éppen bőrgyógyászati, vagy nemi gyógyászati kategóriába tartozik, az ambuláns laphoz általam hozzárendelt ún. BNO- (vagy betegség-) kód dönti el. Tehát aggodalomra semmi ok, jó kezekben lesz továbbra is.

  • Rendelkezés a feltöltött adatok láthatóságáról. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy az EESZT “fiókjába” belépve (itt) rendelkezzen arról, hogy milyen orvos milyen adatot láthat róla. Olyat is lehet csinálni, hogy csak egy orvos elől “rejtünk el” mindent, de teljesen le lehet tiltani az adatokhoz való hozzáférést is.

  • És egy bónusz a személyes adatok megadásáról. Nem kapcsolódik szorosan az EESZT-hez, mégis megemlítem, mert találkoztam már ilyen kéréssel is. Az egészségügyi törvény értelmében minden orvos-beteg találkozót dokumentálni kell, és ennek szerves része, hogy a beteg személyazonosító adatai (név, születési hely és idő, anyja neve, lakcím, TAJ-szám) a későbbi beazonosíthatóság céljából rögzítésre kerüljenek. Nem lehet tehát azt megtenni, hogy “csak konzultáljunk, de ne maradjon nyoma”, mert a fentiek alapján ez törvénybe ütközne, a magam részéről soha nem fogom tudni bebizonyítani, hogy a konzultáció tényleg megtörtént (ha a másik fél ezt állítaná), és nem mellesleg számlát sem tudok miről vagy kinek kiállítani. Minden hozzám forduló páciens korrektül, a törvényi előírásokat betartva kerül ellátásra, ügyeskedni pedig senki miatt nem fogok.

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában

Elmúlt 18 éves?

A törvényi szabályozás miatt muszáj felhívnom a figyelmét, hogy a következő tartalom felnőtt tartalomnak minősülhet.