fbpx
exc-5ad056198a922de8df75a733

Végbélviszketés: így szabadulhatsz meg tőle!

A végbélviszketés (fenékviszketés, pruritus ani) egyike a legtöbb szégyent és szenvedést okozó bőrbetegségeknek, amelyek az intim régiót érinthetik. Számos oka és kezelési módja van, mégis, kevesen tudnak gyorsan és hatásosan megszabadulni a panaszoktól.

Mutatom, hogyan van rá mód. Figyelem, a cikkben a forrásként megjelölt oldalról származó információk vannak kiegészítve a saját szakmai, a mindennapi betegellátás során gyűjtött tapasztalataimmal. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy nem javuló probléma esetén egy proktológust is bevonjunk a probléma megoldásába! Ebben a videóban (angolul) tök érthetően elmagyarázzák, hogy ez miért is fontos:

A végbélviszketés okai

A végbéltáji viszketés a népesség 1-5%-át érinti, tehát gyakori állapotról van szó. Szerencsés esetben csak átmeneti jellegű, viszont gyakran elhúzódóvá, krónikussá válik. Ilyenkor viszont valóban megkeseríti az érintett életét.

Az itt jelentkező viszketés hátterében majdnem mindig található valamilyen kiváltó tényező (egy cikk 75%-ot ír, szerintem ez inkább 95%), az alapbetegség gyógyítása nélkül pedig a panaszok gyorsan visszatérnek. Sajnos azonban, a bőrünk úgy működik, hogy minél többet és jobban vakarjuk, annál jobban viszket: ez a viszketés-vakarás ördögi köre, ezért rendkívül fontos (az ésszel alkalmazott) tüneti kezelés is!

végbélviszketés ördögi köre
A viszketés-vakarás ördögi köre.
https://www.skin-care-health.org/anal-itch.html

A saját praxisomban a leggyakrabban látott három ok, ami végbélviszketést okoz, a gombás bőrfertőzés, a bélférgesség, és az ekcéma.

Ezeken kívül persze szóba jöhet más is, sőt, makacs és kezelésre nem reagáló esetekben az egész szervezetet érintő betegségeket is javasolt kizárni (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, stb.) habár ezek általában a bőrfelület egészén jelentkező viszketést okoznak.

A leggyakoribb proktológiai oka a végbélviszketésnek az aranyeres csomók, ezért a végbéltáji viszketéssel jelentkező pácienseknek mindenképpen javasolt egy proktológiai vizsgálat is! Ez azért is fontos, mert egy ilyen vizsgálattal daganatos betegségek is kiszűrhetőek!

Lehet ekcéma

A nedves törlőkendők és illatosított(-színezett) WC-papírok elterjedésével egyre gyakoribbá válik a végbélnyílás körüli viszketés, hiszen ezek számos olyan anyagot tartalmazhatnak (pl. illatanyagok, növényi kivonatok, konzerválószerek), amelyek ekcémát tudnak provokálni. Ritkábban ugyan, de pl. síkosító, vagy akár ízesített óvszer is tud hasonlóképp viselkedni. A páciensek által használt házi kezelésekről (pl. teafaolaj, körömvirágkrém, Fenistil gél) nem is beszélve. 

Nagyon fontos, hogy ezeket a tényezőket tisztázzuk, és a kezelés részét képezze a túlzásba vitt higiénia mérséklése: vécézés után „sima” fehér, illatmentes toalettpapír használata, és utána esetleg langyos vizes mosakodás mosakodókenőccsel (ugyanis a szappan vagy tusfürdő tovább tudja szárítani és irritálni a már egyébként is igénybe vett bőrt). A panaszok csillapítására orvos által felírt kortikoszteroid-tartalmú kenőcs alkalmazható.

Lehet gombafertőzés

A végbélnyílás területén szintén gyakori a felületes gombafertőzés, hiszen a gombák három dolgot imádnak: a meleget, a sötétet és a nedvességet, és ez a három sajnos hajlamos egyidejűleg jelen lenni ebben a régióban. És hogy honnan lesz gombánk?

Nos, általában a beleinkből és a bőrünkről, ahol normálisan is élnek. A célzott kezelés miatt javasolt a gombatenyésztés elvégzése, illetve a kezeléssel párhuzamosan a hajlamosító és fenntartó tényezők (a fent felsorolt meleg, nedvesség, sötét) lehetőség szerinti kizárása: mosakodás utáni alapos törölközés, szellőző, nem szoros, lehetőleg pamut fehérnemű viselése, izzadás (testmozgás) mérséklése.

Ha pedig valakinek valóban gombafertőzése van, ami makacs, vagy vissza-visszatér, akkor ott mindenképp érdemes egy rutin laborvizsgálat elvégzése, mert a háttérben lehet kezdődő cukorbetegség vagy pajzsmirigy-betegség is!

Lehet bélférgesség

Tudok, rém ijesztőnek hangzik, pedig a bélférgesség egy gyakori állapot, és a kezelése is pofonegyszerű – csak ritkán gondolnak rá. Különösen a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) fertőzésre igaz, hogy főként éjszaka jelentkező, kínzó viszketést okoz.

Véleményem szerint a bélférgesség kezelése sokkal egyszerűbb és előbbre való, mint a diagnosztikája: a három napig szedendő féregirtó gyógyszer olcsó, nem szívódik fel a belekből, ezáltal alig van mellékhatása, szemben a székletmintás-laboros féregpete-kutatással, ami nem is mindenhol elérhető, és nem is mindig vezet eredményre.

Ha a fent leírt módszerekkel, tanácsokkal sem javulnak panaszai, rendelőmben igyekszünk a végbélviszketés okát a lehető leggyorsabban megtalálni és a problémát kezelni.

forrás: https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-patient-with-anal-pruritus

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában