fbpx
exc-5a86d217ec212d414d1fbe67

Saját krémet fejlesztettem – és működik!

Aki ismer, az tudja, mennyire szeretem a helyi kezelést és bőrápolást optimalizálni, így elég alaposan utána szoktam nézni, mi van egy-egy kozmetikumban vagy patikai krémben. Mindig is nagyon menőnek tartottam, akik bele mertek vágni, és saját márkás kozmetikumokat kezdtek gyártani, forgalmazni (bevallom, ez nekem is nagy álmom).

Talán az első lépést tettem meg most, mivel kifejlesztettem a saját krémemet, ami patikai alapanyagokból áll, és az első tesztelők véleménye alapján nagyon jól működik. De mi is ez pontosan?

Alapvetően egy kézkrémet kerestem (ami egyébként testápolóként is használható), mert télen nekem is mindig kiszárad a kezem. De a drogériában kapható krémektől alapvetően ódzkodom (illatanyagok, csilivili csomagolás, gyenge hatás), a patikai kenőcsök között pedig nem igazán találtam olyat, amelynek az állaga pont megfelelt volna.

Így vettem egy nagy levegőt, és alaposabban szemügyre vettem a legjobb, általam már használt patikai kenőcsöket, és a legjobbnak tartott kézkrémeket, és elkezdtem őket összetevők szerint analizálni. Igyekeztem csak patikai összetevőkre hagyatkozni, kihasználva az előnyt, hogy a gyógyszertáros elkészíti helyettem a krémet, és nem nekem kell otthon bíbelődnöm vele.

Így született meg az első verzió, ami egész jó volt, de nem az igazi, aztán a második, ami már jobb volt, és a végső, harmadik, amit jelenleg is használok, és véglegesnek gondolok. Gyakorlatilag elhagytam a „rossz” összetevőket és meghagytam a „jónak” gondoltakat.

És hogy mi van benne? Tényleg a legegyszerűbb dolgok, de szerintem ettől jó és működik:

  • vazelin: sokak által átkozott és megvetett alapanyag, pedig rendkívül jó bőrpuhító, ráadásul bőrbarát, nem irritál. A bio-fanatikusok által hajtogatott „ki ken magára a föld alól származó anyagot” dumát (merthogy a vazelin egy kőolaj-származék) felejtsük el, mert akkor sárgarépát se egyen senki…
  • cetil-sztearil-alkohol: emulgeátor (azaz segít összekeverni és oldatban tartani a zsírokat és a vizes anyagokat), de állományjavítóként is funkcionál, illetve a bőrt is puhítja.
  • lanolin: gyapjúviasz, a juhok gyapjújából származik. Rendkívül jó bőrtápláló és zsírozó alapanyag. Előfordul ellene érzékenységi reakció, ilyenkor kihagyható a krémből.
  • glicerin: vízmegkötő hatású anyag, segíti a hámréteg optimális hidratáltságát megtartani, ezen kívül bőrpuhító is.
  • karbamid vagy húgysav: rosszul csengő neve ellenére egy kiváló hatóanyag, mivel alacsony koncentrációban enyhe hámlasztó hatása van, kismértékben gyulladást is csökkent, és szerepet játszik a hám vízmegkötő képességének javításában.

A többi összetevő gyakorlatilag stablilzálószer és desztillált víz. Az a jó ebben a krémben, hogy tetszés szerint lehet bele még keverni hatóanyagot (pl. A-vitamint), de ki is lehet venni belőle, pl. lanolin.

Állagra közepesen zsíros, inkább krémnek, mint kenőcsnek mondanám, gyorsan beszívódik, de hosszan érezteti a hatását (alvás előtti bekenés után még reggel is lehet érezni a hidratáló hatást). Arcra talán kicsit nehéz állagú, de kezeken kívül testápolónak is kiváló. 

A krém egyelőre receptre elérhető a rendelésemen, illetve a Mikszáth Patikában „Dr. Tamási Béla-féle krém” néven vény nélkül is megvásárolható, de várom üzleti angyalok jelentkezését is, hátha… 🙂

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában