fbpx
exc-56d56f771bbee0d5a2f24ce1

Ekcéma, a jolly joker

Egy kedves ismerősöm jómúltkor azt találta mondani, hogy egy bőrgyógyász akkor mondja valamire, hogy ekcéma, ha nem tudja, mi a páciens valódi problémája. Azon túl, hogy ezen jót mosolyogtam, rájöttem, hogy valóban nagyon sokszor dobálózunk ezzel a szóval, anélkül, hogy ad absurdum megmagyaráznánk, pontosan mi is állhat mögötte. Most erre teszek egy kísérletet.

Az ekcéma szó a görög „ekzein” szóból származik, és jelentése tökéletesen rávilágít a bőrön látható tünetekre: bugyborékol, felfőz. A legtöbb ekcéma-formánál ugyanis sok, apró hólyagcsa jelenik meg egymás mellett a bőrön, amik általában viszketnek, és az elkaparás miatt nem mindig láthatóak. Az ekcéma, mint olyan, gyűjtőfogalom, és sok bőrbetegség tartozik hozzá. Szinonimája a dermatitis, ami latinul bőrgyulladást jelent. Gyakorlatilag mindkettő felváltva használható, megjegyzem, a dermatitis inkább akut kórképekre használt kifejezés, az ekcéma inkább krónikus. 

Amit a köznyelvben ekcémának neveznek, az ovosilag leggyakrabban az irritatív- és az allergiás kontaktdermatitis. Előbbi esetében a bőr védőrétege sérül (mosószer, sav, lúg, túl gyakori és intenzív mosdás, stb.), és ez okozza a gyulladást, tehát nem allergiáról van szó! Utóbbi a valódi allergia, ilyenkor a bőrbe jutott anyag (hajfesték, nikkel, illatanyag, körömvirág, stb.) vált ki valódi, legtöbbször a bejutás helyére korlátozódó allergiás reakciót. Az ekcémás bőr szerkezete felbomlik, számtalan apró sérülés keletkezik rajta, amelyeken keresztül kórokozók tudnak behatolni és így felülfertőzni a tüneteket. 

A fenti két leggyakoribb ekzema-forma mellett még számos létezik. Főleg télen, mikor száraz a levegő, a kiszáradt bőr önmagában képes ekcemát okozni. Az atopiás ekcéma részben örökletes betegség, általában kisgyermekkorban jelentkezik először. Ebben az esetben a felhám egyik molekuláris „építőköve” hiányzik, ezért a bőr könnyen kiszárad, sérülékeny, felülfertőződik. A seborrhoeás ekcémát a bőrünkön élő gombafaj okozza, ez jellemzően a hajas fejbőrre, a homlokra, a szemöldökökre és az orr-ajak közötti redőkre korlátozódóan okoz vörös, sárgásan hámló tüneteket. A mikrobás ekcémát a szervezetben zajló, általában bakteriális fertőzések okozzák, az innen felszabaduló bakteriális anyagok okoznak gyulladást a bőrben. 

Tehát, a legtöbbször a bőrgyógyász pontosan tudja, mivel áll szemben, amikor „ekcémát kiált” – ezt talán nem magyarázzuk el elég gyakran a pácienseknek. Hogy ezután a diagnózis után a bőrgyógyász-viccekből jól ismert kék, vagy piros tubusos krémet írjuk fel (mert az egyik úgyis használ :), az egyedi elbírálást igényel.

A bejegyzést írta:

Megosztom:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Nyomtatás
Email

Hasonló posztok a témában